Osík: Deset studánek i moderní galerie

15. říjen 2017

Leží v malebném údolí říčky Desné podél kdysi velmi důležité obchodní cesty z Litomyšle. Obec Osík má bohatou historii i zajímavou současnost. A přijdou si tam na své jak milovníci sportu, tak i umění či literatury.

Vznik obce Osík je úzce spojen s Litomyšlí, od které je dnes vzdálen jen pouhé tři kilometry. V minulosti, zřejmě už počátkem 12. století, tam bývala pole a zahradnictví, která město zásobovala. A podél obchodní stezky na Proseč pak stával slavný zájezdní hostinec. Do něj a do Oseckého údolí chodívali také po staletí ševci z Litomyšle, a pak také Alois Jirásek, který tam nechal třeba randit také svého F. L. Věka.

Půvabný Lazaret a studánky

Velmi romanticky působí cesta z Oseckého údolí do části Osíka, jehož název je od romantiky naopak velmi vzdálen. Jmenuje se Lazaret a jako lazaret také původně vznikl. Za morové epidemie v roce 1713 tam totiž vrchnost z Litomyšle nechala postavit nemocnici, kam by se vozili nakažení morem.

Nemoc se ale kraji tehdy vyhnula, a tak se původní budovy lazaretu začaly brzy plnit zdravými obyvateli, kteří si tam začali přistavovat další příbytky. A vytvořil se tak dnes opravdu malebný kout krajiny plné stromů, keřů, květin a starých venkovských stavení.

Místní část Lazaret je jako vystřižená z filmů pro pamětníky

Ostatně celé údolí říčky Desné, která Osíkem protéká, působí okouzlujícím dojmem. A příroda tam vytvořila dokonce několik zvláštností. Třeba na tzv. Zmrzlém kopci jsou ve skalách pukliny, kde se led drží i za parného léta. Unikátní je také počet studánek, přítoků Desné, je jich dokonce deset! Studánky sloužily v minulosti jako zdroj pitné vody pro obec a místní pamětníci vzpomínají, že byly také kdysi taky místem sousedského setkávání, podobně jako například kašny ve městech.

Do stoleté školy i White gallery

Dominantou obce a určitě nejkrásnější historickou budovou Osíku je klasicistní budova základní školy z roku 1912. Byl to i v té době na tak malou obec velmi neobvyklý projekt. Ale úspěšný. Hned první rok tam nastoupilo okolo 170 dětí. V každé ze tří tříd jich bylo dokonce padesát až šedesát!

White gallery v Osíku

A „Mysli, jednej“ –heslo vytesané v čele budovy školy, se prý v tomto pořadí snaží v osické škole děti učit dodneška.

Kontrastem k romantické přírodě i starým budovám v Osíku je pak moderní galerie. Vznikla v místech, kde od roku 1968 v obci žili a tvořili akademická malířka Ludmila Jandová a její manžel akademický sochař František Janda.

Má podobu bílého altánku, a tak se samotný název nabízel – White gallery. Kromě výstavních prostor s aktuálními výstavami je tam také uloženo malířčino dílo, stejně tak jako obrazy další umělců 20. století.

autor: RUS
Spustit audio