Ostré střechy byly pro Ostřešany typické od jejich vzniku, obci daly i název

30. říjen 2022

Ostřešany dělí od Pardubic lán pole. I přesto, že se nacházejí v bezprostřední blízkosti krajského města, najdete tam v klidné přírodě kaskádu čtyř rybníků, ranč s koňmi nebo velké ovocné sady.

Přesné datum vzniku obce není známé, jak ale vysvětluje starosta Josef Vodrážka, měly vzniknout kolem roku 1325. Nejstarší známá zpráva o Ostřešanech je z 23. prosince 1340 v poslední vůli rytíře Arnošta z Pardubic, ve které odkazuje Pardubice a některé další vsi (mezi nimi právě i Ostřešany), svému synu Arnoštovi, který byl děkanem v Praze v hlavním chrámu Páně a později se stal prvním arcibiskupem pražským.

Aktuálně žije v Ostřešanech zhruba 1150 lidí. „Obec se postupně rozrůstá, ale nechceme se stát vyloženě satelitní lokalitou,“ vysvětluje starosta Josef Vodrážka. Děti chodí do ostřešanské málotřídky, která je stále víc oblíbená. „Máme tu celý první stupeň, letos se nám podařilo oddělit prvňáky, protože se jich přihlásilo 18. Spojené třídy tedy máme pro druhý a třetí ročník a potom pro čtvrtý a pátý,“ vysvětluje ředitelka tamní mateřské a základní školy Kamila Rychterová.

Velkou raritou je dům s číslem popisným 11, který zevnitř i zvenku vyzdobila ve druhé polovině minulého století výtvarnice Eva Filemonová. „Paní Filemonová dlouho usilovala o to, aby byl dům zapsaný na seznam kulturních památek. Chtěla, aby to její dílo zůstalo zachované navěky. Nakonec se jí částečně povedlo zápisu dosáhnout, ale chráněná je jenom ta stavba jako taková, ty renesanční klenby, nikoliv její výzdoba,“ říká současná majitelka domu Simona Chalupová.

Kromě fasády s nejrůznějšími sgrafitovými motivy také v zahradě zůstalo několik soch. „Velkou část si odvezli příbuzní paní Filemonové, nám tu zůstala Vítací paní, a pak menší sousoší muzikantů a tančícího elfa,“ ukazuje Simona Chalupová.

Na kraji Ostřešan, v polích, je také ranč Kozí vrch. Jsou tam hlavně koně, ale také kozy, prasata, slepice a kráva Lada. Na ranči vedou i malý jezdecký klub. A mimo to se hned vedle ranče hraje pravidelně nohejbal. Místní týmy dokonce vyhrály okresní nohejbalový přebor.

Místostarosta Miroslav Hoferica pak poukazuje na zrevitalizovaný prostor kolem kaskádovitých rybníků. Dva jsou už odbahněné, další dva na úpravy teprve čekají. Kolem rybníků vede nová mlatová cesta. „I toto je krásné místo pro výlet například z Pardubic, je tu krásná příroda a opravdu klid,“ je s výsledkem nedávných úprav spokojený Hoferica.

Spustit audio

Související