Ostuda Holic zmizí. Dům hrůzy se mění k nepoznání

14. prosinec 2017 07:25

Holice přestavují chátrající městský dům pro sociálně slabé v Hradecké ulici na menší byty, poslouží mladým rodinám a matkám samoživitelkám. Chátrající dům si teď do parády vzali dělníci.

V těchto dnech začala bourací fáze. Dělníci sundali střechu a suť z příček postupně nakládají a odvážejí, pryč půjdou i stará okna a zůstanou jen obvodové zdi.  Dům je úplně vybydlený a tam, kde byla střecha, vzniknou nové prostory. Půjde celkem o osm malometrážních bytů do 50 m čtverečních.

Z domu hrůzy v Holicích bude bydlení pro seniory a matky s dětmi

Domu, ve kterém v Holicích bydlí sociálně slabí, místní říkají dům hrůzy

Mnozí místní mu neřeknou jinak než dům hrůzy. Nízkopodlažní budova s byty pro sociálně slabé v Holicích je v havarijním stavu a svému okolí nedělá zrovna dobrou vizitku. Radnice teď už čeká jen na státní dotaci, aby chátrající budovu mohla opravit a nájemníky přestěhovat.

Město budovu opravuje s pomocí dotace a ta jasně stanovuje podmínky nájmu. Podle starosty Ladislava Effenberka (ČSSD) by nové sociální bydlení měly využívat hlavně mladé rodiny nebo matky samoživitelky, případně i soběstační senioři.

Staveniště v Hradecké ulici budou mít místní na očích delší čas. Stavební práce zaberou několik měsíců, termín dokončení je až v době letních prázdnin. Náklady se pohybují kolem 10 milionů korun, většinu ale Holice zaplatí z dotace.

Budovu museli před časem opustit nájemníci. Podle starosty to byli lidé, kteří mají hluboko do kapsy, radnice je před časem ze zdevastovaného objektu vystěhovala, a to do sousední budovy bývalé umělecké školy. I to stálo dost peněz, za zhruba milion korun v ní město zřídilo sedm malých bytů a tam teď nájemníci žijí.

Městský dům pro sociálně slabé v Holicích je v rekonstrukci
autor: Ondřej Wolf
Spustit audio