Z domu hrůzy v Holicích bude bydlení pro seniory a matky s dětmi

23. květen 2017

Mnozí místní mu neřeknou jinak než dům hrůzy. Nízkopodlažní budova s byty pro sociálně slabé v Holicích je v havarijním stavu a svému okolí nedělá zrovna dobrou vizitku. Radnice teď už čeká jen na státní dotaci, aby chátrající budovu mohla opravit a nájemníky přestěhovat.

Nové bydliště budou mít doslova pár metrů od toho současného v momentálně nevyužívaném objektu bývalé základní umělecké školy, který je na rohu Hradecké a Husovy ulice. Radnice ho už začala předělávat pro sociálně slabé, měli by tam mít k dispozici několik bytů a společné sociální zázemí, úprava budovy bude stát necelé 2 miliony korun.

Takzvaný dům hrůzy, který je hned vedle v Hradecké ulici, se k lepšímu začne měnit nejspíš už letos, pravděpodobný termín zahájení oprav je září, nebo říjen. Jde o jednopodlažní starý oprýskaný dům s klasickou sedlovou střechou a předzahrádkou hned vedle hlavní silnice.

Holice plánují sociálně slabé přestěhovat do vedlejšího domu

Město z něj hodlá udělat bytový dům s osmi byty, bydlet by tam podle místostarosty Petra Bajera ze strany soukromníků mohli třeba senioři nebo matky samoživitelky. Oprava bude stát asi 11 milionů korun a většinu nákladů by měla pokrýt dotace. Aktuálně zastupitelstvo schválilo úvěr na předfinancování stavby, radnice tedy bude stavět pomocí úvěru a do dvou let by ho měla splatit právě z přidělené dotace.

Čtěte také

Poptávka po obecních bytech je v Holicích velká. Lidé musejí čekat v pořadnících, aktuálně má zájem o obecní bydlení asi 30 lidí. Město ve svých bytech ale musí řešit i neplatiče nájemného - několik z nich už dostalo soudní výpovědi z bydlení. Radnici se nelíbí ani to, že někteří nájemníci využívají byty k vlastnímu obohacení, když je pronajímají dalším osobám. A to je podle městských úředníků nepřijatelné, zvlášť ve chvíli, kdy je ve městě taková sháňka po bytech.

Domu, ve kterém v Holicích bydlí sociálně slabí, místní říkají dům hrůzy
autor: wol
Spustit audio