Ověřte své znalosti o Evropské unii v EUtejneru u Automatických mlýnů

11. červenec 2024

Modrý kontejner nelze přehlédnout. Po celé léto zve k návštěvě malé i velké. Můžete vyzkoušet, co víte o Evropě, Unii a dozvědět se i něco nového.

Centrum Europe Direct Pardubice, které za EUtejnerem stojí, je jedním z dvanácti informačních středisek Evropské unie v České republice. „Taková střediska fungují ve všech státech EU. Odpovídáme na dotazy občanů, pokud se někdo zajímá o fungování unie, nebo má praktické problémy. Dále pořádáme množství akcí,“ říká manažerka střediska Renata Escobar.

Manažerka Europe Direct Pardubice Renata Escobar

Jednou z nich je třeba projekt EUtejner. „To je mobilní kontejner velikosti asi dětského pokoje, který je plný her, interaktivních aktivit, kam mohou přijít děti s rodiči dozvědět se něco nového o Evropě, evropských státech. Přijít může kdokoliv, máme aktivity pro menší děti, starší děti i středoškoláky.“

Mladí vědí o EU víc, než dospělí

Vědomosti o tom, jak funguje Evropská unie se různí. Bohužel řada lidí stále podléhá nepravdám, které kolují o internetu. „Znalosti o jednotlivých zemích Evropy dospělí mají, o celkovém fungování EU je ta úroveň už slabší. U středoškoláku je vyšší, než u některých dospělých,“ říká Renata Escobar.

EUtejner bude u Automatických mlýnů až do konce prázdnin, jeho otvírací doba je shodná s otvírací dobou informačního centra.

Věděli jste, že EUtejner si můžete objednat i do vašeho města, nebo školy? Chodí do EUtejneru i zarytí odpůci EU? Poslechněte si celý rozhovor s Renatou Escobar.

Spustit audio