Paličkovaná krajka místo psychiatra, i to je cesta k duševnímu zdraví

7. listopad 2016

Ruční práce nás učí trpělivosti a zároveň dokážou uklidnit naši rozbouřenou mysl. Stoprocentně to platí o paličkované krajce. Na práci se totiž musíte natolik soustředit, že žádné jiné myšlenky nebo starosti se vám už do hlavy nevejdou.

Jak prosté a jednoduché. Paličkování také rozvíjí jemnou motoriku. Je proto vhodné i jako cvičení pro lidi po mozkové mrtvici.

Odpočinout si, a zároveň i něco pěkného vytvořit, můžete v Přelouči. V tamním Domě dětí se každé úterý od pěti do sedmi hodiny scházejí přeloučské paličkářky. Říkají si Přeloučské krajky. Chodí tam dvanáctileté slečny i dámy v důchodu. A je jim společně dobře, jak nám řekla jedna z členek Lucie Pavlíková. Vyrábějí klasické obrázky madony upaličkované bílou přízí. Určitě jste je už někde viděli. Další klasikou jsou dečky nebo ubrusy ozdobené paličkovanou krajkou. Nebrání se ale ani barevné přízi a novým trendům.

Upaličkovat se dá i motorka

„Na vysoké škole se mi velmi líbil jeden kluk s motorkou. Tak jsem si tu motorku ofotila, namalovala a upaličkovala. Věnovala jsem mu ji pak k Vánocům a jsme spolu dodnes,“ prozrazuje svůj příběh Lucie Pavlíková. Díky krajce se seznámila s mužem svých snů.

Herdule a podvínek

Paličkovaná krajka je ruční práce, která vás naučí trpělivosti a klidu. Nikdy totiž nevíte, jestli se vaše představa po několika hodinách práce trefí do reality. Na herduli totiž obrázek vypadá jinak, než ve skutečnosti. Zkuste to.

Potřebujete několik základních věcí. Herduli, paličky, přízi a podvínek.

Podvínek je to, podle čeho krajku děláme. „Podvínek nasadíme na herduli, pomocí špendlíků nasadíme paličky a pak už vytváříme nejrůznější techniky. Člověk se vlastně promění ve tkalcovský stav. Paličky krásně tlučou dřevo od dřeva a je to úžasný oddech,“ vysvětluje Lucie Pavlíková.

Herdule je vak z látky, který je napěchovaný pilinami nebo senem. Šikovná paní si vyrobí herduli sama, stojánek i paličky se dají zakoupit nebo také vyrobit, pokud je doma šikovný manžel nebo tatínek. Paličky mohou na začátku nahradit obyčejná dřívka. Na základní obrázek je potřeba deset párů paliček.

Historie paličkování

Technika paličkování se vyvinula v šestnáctém století, když se začala vyrábět v Itálii, Nizozemí a ve Španělsku. Jednotlivé druhy dostávaly jména podle regionu, kde se vyráběly.

Pro Českou republiku je určitě nejznámější Vamberecká krajka, kterou tam vyrábějí profesionálové. Ve Vamberku mají i střední školu, kde se učí budoucí krajkářky tohle řemeslo. Mají tam i Muzeum krajky ve Vilímkově ulici čp. 88 naproti kostelu svatého Prokopa. Muzeum krajky ve Vamberku navazuje na stoletou tradici krajkářství v tomto městě.

Pozvánka na podzimní výstavu krajky v Přelouči

Přeloučské krajky představí své umění na adventní výstavě, která začíná už na Svatého Martina. Vernisáž bude 11.11. v 17 hodin v Divišově vile v Nádražní ulici v Přelouči, a potrvá až do 16. prosince. Otevřeno bude každý den od dvou do pěti hodin. Jste všichni srdečně zváni.

autor: jsl
Spustit audio