Paní s motyčkou, myslivec s flintou a sloup vysokého napětí. Tři největší hrozby pro dravce

27. červen 2016

I to jsme se dozvěděli od sokolníka Milana Erbena, který upozornil na to, že ani nejdražší přístroje nedokážou ochránit vycvičeného dravce, který se zatoulá. Na chytrém telefonu sice můžete sledovat, kde se právě dravec vyskytuje, ale před třemi riziky ho prostě ochránit nedokážete.

A těmi jsou skutečně myslivec s flintou, paní s motyčkou a sloup vysokého napětí. O všech těchto rizicích by sokolníci mohli vyprávět dlouhé příběhy.

Sokolnictví je drahý koníček

Být sokolníkem, to je drahý koníček. Mladá samička sokola stojí kolem šedesáti tisíc, sameček kolem pětadvaceti tisíc. Cena je za nevycvičené kuřátko! Další věci, které potřebujete, je samozřejmě klec pro dravce a krmení, které rozhodně není levné. Musí být totiž kvalitní. Kuřata, křepelky, myši, potkani, to všechno je třeba mít v zásobě v poměrně velkém počtu.

Pro začátek jsou lepší menší a mírnější dravci

Začátečník by si měl pořídit například poštolku nebo káně Harissovo. Tito mírnější dravci vám odpustí chybu. Agresivní jestřáb nebo orel chybu sokolníka okamžitě vrátí a to pak bolí. Sokolové jsou zase velmi rychlí a nejčastěji ulétnou. Proto ani sokol ani raroh není vhodný pro začátečníky. Stojí hodně peněž a začínajícímu sokolníkovi by mohl snadno zmizet navždy.

Nejčastějšími chybami začínajících sokolníků je překrmování dravců a špatný výběr klece. Zjistěte si co nejvíce informací o příbytcích pro dravce. Klec by neměla mít mříže ani pletivo. O ně by si dravec mohl poškodit brčka, která jsou prokrvená. Pokud se tato brčka poškodí, nová už nenarostou. Vrchní část klece by měla být otevřená a stěny hladký povrch.

Dravec potřebuje kvalitní stravu, ne překrmování

V přírodě každý den zvířata bojují o přežití. V zajetí je to sice jinak, ale pokud je to možné, zachovávejte co nejpřirozenější prostředí. Je velmi těžké vystihnout dobu, kdy si sokolník může dovolit krmit dravce do polo syta. Na kvalitě krmení velmi záleží v době růstu, tedy vývoje dravce. Ale v dospělosti pozor na překrmení. Tam pak platí pravidlo jez do polo syta. Každý sokolník musí absolvovat sokolnické zkoušky, kde předvede, jak se umí postarat o dravce po celý rok. Navíc by měl mít i myslivecké zkoušky a povolení k lovu, pokud s dravcem loví.

Také rozdíly v inteligenci dravců jsou obrovské. Je to podobné, jako u lidí. „ Jak na vzteklou samici? Bití rozhodně nepatří mezi dobré výchovné prostředky. Ale můžeme například ubrat stravu. Vzteklejší dravec loví výborně, ale trénování trvá mnohem déle. Chce to velkou trpělivost a neházet flintu do žita. Každý dravec potřebuje jiný přístup.“ Upozorňuje sokolník Milan Erben. Na exhibiční přehlídky se používají mírnější povahy, k lovu naopak ty tvrdší.

A jaká je odměna za všechnu tu práci? „Když dravce vypustíte, on vám zmizí v obloze, a za dvacet minut přilétne zpátky na ruku. To je pro sokolníka ta největší radost.“ Uzavírá naše povídání sokolník Milan Erben z Medlešic.

autor: jsl
Spustit audio