Papírák nebo kameňák? Vlašské ořechy právě dozrávají

23. září 2015

Zdravé tuky, vitamíny i zinek. To vše najdete ve vlašském ořechu. Jak jsme se dozvěděli v Radioporadně od zahradníka Františka Hlubockého, plody ořešáku královského patří mezi nejstarší konzumované potraviny vůbec.

A jsou nejen chutné, ale i velmi zdravé. Pouhých 80 g vlašských ořechů denně, což je 5 – 8 vyloupaných jader, přispěje ke snížení hladiny „zlého“cholesterolu v krvi.

Až 70 % plodu tvoří velmi kvalitní, nutričně cenné a zdraví prospěšné nenasycené tuky, dalších 18 % kvalitní bílkoviny a 3 % sacharidy. Ořechy jsou bohatým zdrojem vitaminu E, B1, B6, kyseliny listové a často našemu organismu chybějícího hořčíku a zinku.

Vlašské ořechy jsou velmi starou potravinou, na které si zřejmě pochutnávali lidé už od neolitu, jak dokládají archeologické nálezy z Francie.

Vlašský ořech je vlastně pecka plodu ořešáku královského. Poživatelné jádro je obklopené pevnou dřevnatou skořápkou.


Víte, že...
Vlašský ořech je spolu s dalšími olejnatými ořechy jedním z nejkoncentrovanějších rostlinných zdrojů živin.
Společně s para ořechy má nejvyšší obsah kalorií (642 kcal/100 g), protože obsahuje velký podíl oleje.

Obecně se vlašské ořechy rozlišují podle kvality skořápky na papíráky, polopapíráky a kameňáky. Kameňáky mají tvrdou skořápku zarůstající do jádra a špatně se vyloupávají. Jsou to kříženci s ořešákem královským. Naproti tomu papíráky vyzobávají ptáci, protože mají často nedorostlou nebo děravou skořápku a také je napadají při skladování moli. Proto se ořechy často klátí dříve, než úplně dozrají, aby z nich alespoň něco zbylo.

Vybrané klony se rozmnožují jako kultivary roubováním. Hodnotí se chuť jádra, plodnost, kvalita skořápky, poměr váhy skořápky a jádra, doba rašení, vzrůstnost. Způsob roubování se velmi liší od roubování ovocných dřevin. Roubuje se obvykle "za zelena" ve skleníku.

Vlašské ořechy jsou také zdrojem antioxidačního hormonu melatoninu? Výzkumníci zjistili, že konzumací vlašských ořechů se zvyšuje koncentrace melatoninu v krvi a tím i antioxidační kapacita této tekutiny.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.