Papírové parkovací karty v Pardubicích končí, nahradí je čip

19. duben 2022 11:18

Papírové parkovací karty se v Pardubicích za pár týdnů stanou minulostí. Radnice se rozhodla jít jenom elektronickou cestou a nové karty v papírové podobě už vydávat nebude. Nejjednodušší bude změna pro řidiče, kteří mají státem uznanou elektronickou identitu. Všechno totiž vyřídí doma od počítače. Ti ostatní si budou muset pořídit čip.

„1. května v Pardubicích končí éra papírových parkovacích karet,“ potvrdil náměstek primátora Petr Kvaš (ODS) a dodal, že v 21. století je už papírová karta přežitkem. Místo toho budou mít Pardubice elektronický identifikátor.

Pardubický elektronický parkovací identifikátor je součástí inteligentního systému parkování, 3300 parkovacích míst ve městě je už osazeno senzorem, který právě informace z elektronické karty přečte. „Říká nám, že toto místo je obsazeno vozidlem, které má právo parkovat v parkovací zóně, protože má zaplacen poplatek za parkování,“ vysvětlil Kvaš.

Elektronická identita, nebo čip

Řidič přitom mají dvě možnosti. Buď jako doteď vystojí frontu, zaplatí za parkování a dostane elektronický identifikátor, který nechá někde v autě. Druhá možnost je pro ty, kteří už mají elektronickou identitu, ti zvládnou vše za pár minut u počítače nebo chytrého telefonu přes nový parkovací portál.

„Tímto způsobem se identifikuje, my víme, že to je skutečně on a potom veškeré další kroky už provede automaticky, včetně platby.“ Řidiči podle Kvaše přijde následující rok automaticky upozornění a on se rozhodne, jestli si kartu prodlouží, aniž by musel někam chodit.

Nový parkovací identifikátor má zjednodušit pořizování karet řidičům a hlavně pomůže radnici, mít lepší přehled o provozu ve městě. Stávající parkovací karty mají platnost do konce května, na výměnu mají tedy řidiči čas víc než měsíc.

Spustit audio

Související