Bezplatné parkování u Albertu v Pardubicích končí

24. únor 2022 11:17

V Pardubicích se o tom mluví už několik let - parkoviště u hypermarketu Albert naproti vlakovému nádraží bude zpoplatněné. Majitel plochy začne poplatek s konečnou platností vybírat v pondělí.

Z prostoru před nádražím tak zmizí poslední bezplatné parkoviště. Ještě před třemi lety tam přitom bylo přes tisíc parkovacích míst. Jenže v roce 2019 skončilo parkoviště na ploše bývalého lihovaru, které si město pronajímalo, a kde bylo několik set míst. A u hypermarketu Albert bude od pondělí 28. února stání zpoplatněné. Řidiči tak nebudou mít jinou možnost, než si parkování zaplatit, nebo, jak řekl náměstek primátora Petr Kvaš (ODS), přijet na kole a kolo dát do cyklověže.

Majitel plochy (firma Saller group) ve vyjádření pro Český rozhlas napsala, že důvodem je „změna intenzity dopravy a skladba parkujících“. Je pravdou, že hlavně po roce 2019, kdy skončila možnost odstavit auto „v lihovaru“, tak plocha kolem hypermarketu byla plná. Firma si proto stěžovala, že zákazníci nemají kde parkovat, a že to snižuje tržby. Tehdy začala společnost Saller znovu intenzivně usilovat o zpoplatnění.

Podzemní parkoviště hypermarketu Albert v Pardubicích

Podle náměstka primátora Petra Kvaše je to všechno věcí vlastníka. „Před dvaceti lety, když se to parkoviště povolovalo, tak mohlo město do nějakých dokumentů napsat, že to parkoviště bude veřejně přístupné a nezpoplatněné. Město tak neučinilo a dnes po 20 letech, kdy automobilizace dostoupila toho stupně, jaký je, tak se ten vlastník rozhodl, že to zpoplatní.“

2 hodiny zdarma

Podle společnosti Saller group budou první dvě hodiny parkování zdarma, což by pro nakoupení v hypermarketu prý mělo stačit. Další započatá hodina pak bude za 30 korun. Parkoviště budou otevřená non-stop 24 hodin denně s tím, že plocha před obchodem má sloužit především zákazníkům. Řidičům také ubyde možnost si přes parkoviště zkracovat cestu, když se chtějí vyhnout kolonám na křižovatce před nádražím.

Dlouhodobé parkování chce firma směrovat do podzemních garáží, kde bude cena stání 80 korun na 12 hodin. Pokud parkující řidič tento limit překročí, bude se mu dál započítávat parkovné za každou započatou hodinu (30 Kč). Jiné možnosti firma teď nezvažuje. Otázkou také je, jak se po zpoplatnění zachová sousední hobby market, a jestli také nezačne parkovné na své ploše striktně vybírat.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související