Papriky na grilu nechte zčernat. Pod slupkou na vás čeká aromatická dužina

Paprika nebo lilek jsou poměrně specifické zeleniny pro grilování. Papriku dochutíme až ugrilovanou, lilek nasolíme předem. Jak na to, radí Roman Paulus.

Paprika se grilováním často loupe. Celé červené papriky můžeme na grilu nechat úplně zčernat. Pod černou spálenou slupkou pak najdeme nádhernou aromatickou, šťavnatou a voňavou dužinu, kterou potom nakládáme třeba s česnekem, olivovým olejem a rozmarýnem.

Pokud je chcete konzumovat hned, tak sůl, pepř nebo marinádu si nechte až po ugrilování, protože na suché zelenině sůl ani koření nedrží. Výjimkou je lilek, který je dobré nasolit dopředu, a teprve potom grilovat.

Papriky můžete grilovat ve větších i menších kusech, záleží, jak to kdo má rád. Papriky stačí překrojit na půlku, ogrilovat, a teprve potom nakrájet.

LÉTO NA GRILU

Po celé léto se věnujeme grilování. Soutěžte s námi v naší velké letní soutěži Léto na grilu a vyhrajte zahradní gril!
Dozvíte se o druzích grilů a jejich údržbě, prozradíme základní pravidla grilování i nejčastější chyby. Nechybějí ani recepty, marinády nebo grilovací omáčky.

Kompletní pravidla >>

Roman Paulus

Roman Paulus je šéfkuchař, ale také lektor vaření, spoluautor kuchařek a držitel michelinské hvězdy mezi lety 2012–2017. Kuchařinu studoval v Česku, ale také v Rakousku. Zkušenosti sbíral i v Londýně nebo při plavbě na zaoceánské lodi.

Později pracoval v hotelech řetězce Hilton, nejprve ve Vídni a poté v Praze. Od roku 2008 do roku 2020 byl šéfkuchařem v restauraci Alcron ve stejnojmenném pražském hotelu. Dnes působí jako šéfkuchař v olomoucké společnosti Lobster-Catering. Na konci roku 2021 otevřel vlastní podnik s názvem Bistro Paulus v Olomouci.

Patrik Rozehnal a Roman Paulus

autoři: Patrik Rozehnal , djo

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.