Pardubice a Hradec by mohla propojit cyklostezka

8. červen 2011

Pardubice a Hradec Králové chtějí znovu oživit projekt cyklostezky, která by propojila obě města a v budoucnu se stala součástí Labské stezky směřující z Krkonoš podél Labe až do Hamburku.

Zhruba 23 kilometrů dlouhá stezka by podle náměstka pardubické primátorky Martina Bílka mohla sloužit cyklistům za pět až sedm let.

O výstavbě cyklostezky se ve východních Čechách hovoří už od roku 2005. V roce 2008 vznikl společný projekt Pardubického a Královéhradeckého kraje a obou krajských měst a byl zpracován i projekt. Peníze na výstavbu chtěly tehdy kraje získat z evropských dotací.

Krajská města by měla iniciovat vznik subjektu, jenž by mohl žádat o dotace. Kromě Hradce a Pardubic by v něm měly být sdruženy obce, jejichž katastry trasa cyklostezky protíná. Při stavbě bude nutné jednat s více než 400 majiteli pozemků, po nichž má stezka vést.

Výstavba cyklostezky označované jako "stezka mechu a perníku" by měla stát kolem 100 milionů korun. Trasa Pardubice, Ráby, Němčice, Dříteč, Vysoká nad Labem, Hradec Králové povede z velké části po břehu Labe a bude využívat polní cesty.

"Dohodli jsme se, že autora dokumentace požádáme o aktualizaci projektu a budeme hledat dotační tituly, z nichž by bylo možno získat peníze na stavbu," uvedl Bílek.

(Zdroj ČTK)

Chcete zasílat novinky každý pracovní den na Váš email?
Zaregistrujte zdarma svoji emailovou adresu:
http://www.rozhlas.cz/pardubice/zpravodajstviemailem

autor: PAP
Spustit audio