Pardubice budou mít nové pobytové odlehčovací zařízení pro seniory

2. leden 2017

Oblastní charita Pardubice chystá na rok 2017 novinky pro rodiny, které pečují o své blízké. Právě podpora domácí péče, to je pro charitu nejdůležitější. Jde o pečovatelskou službu, osobní asistenci nebo odlehčovací služby. Více nám řekla ředitelka Marie Hubálková.

„Děláme všechno proto, aby senior mohl zůstat doma a nemusel do nějakého zařízení,“ vysvětluje Marie Hubálková. Každý senior si přeje zůstat ve své rodině mezi lidmi, kteří ho mají rádi. Právě tam chce také dojít do konce svého života.

Kdo se nikdy o své blízké nestaral, nemá představu, co to obnáší. Když vaši rodiče nebo prarodiče potřebují zdravotní péči nebo pomoci s běžnými věcmi a vy ještě k tomu chodíte do práce a staráte se o své děti, uvítáte jakoukoliv formu pomoci. Proto také vznikla odlehčovací zařízení. To denní připomíná mateřskou školu. Jen se v ní místo dětí schází dříve narození.

„Svážíme seniory do našeho zařízení v Mikulovicích, kde se o ně osm hodin staráme. Odpoledne je zase rozvážíme k rodinám,“ vysvětluje Marie Hubálková. Senioři tu mají stravování. Pečovatelé s nimi vyrábí všechno možné, chodí na procházky, jezdí na výlety. „Vznikají tu i přátelství mezi vrstevníky. Pro ty, kteří jsou už bez partnera, je to možnost znovu žít naplno,“ říká Marie Hubálková

O pobytové služby je velký zájem

V Třebosicích je pro změnu pobytové odlehčovací zařízení. Pro rodiny je to možnost, dát si pauzu. Jet na dovolenou, odpočinout si, zařídit si, co je třeba. „Každý, kdo pečuje o osobu blízkou, ví, že je to velmi těžká práce. Oddych je nutný,“ zdůrazňuje Marie Hubálková. Každá rodina má nárok využít této služby až tři měsíce v roce.

Jenomže to je teorie. Kapacita zdaleka nestačí. Konkrétně pardubická charita v loňském roce musela odmítnout až 30% procent zájemců. Také další dvě odlehčovací zařízení v Pardubickém kraji v Horním Jelení a v Litomyšli hlásí vyšší poptávku, než jsou schopné uspokojit. „Máme k dispozici jenom osm lůžek,“ uvádí Marie Hubálková.

V roce 2017 by chtěla charita uvést do provozu ještě jeden takový dům. Peníze má v plánu získat z Tříkrálové sbírky, která startuje ve čtvrtek 5. ledna. „Zakoupili jsme v Pardubicích domek, který budeme rekonstruovat. Od května máme v plánu nabídnout další devět lůžek,“ říká Marie Hubálková.

Oblastní charita osloví také sponzory a doufá, že projektu nebude stát nic v cestě. Přesto, kdyby byla ředitelka Oblastní charity Pardubice princezna Arabela a měla kouzelný prsten, nechtěla by peníze. „Každému klientovi bych vyčarovala láskyplnou rodinu, kde by se cítil dobře,“ usmívá se Marie Hubálková.

Oblastní charita Pardubice nabízí:

  • domácí zdravotní péči

  • domácí hospicovou péči

  • pečovatelskou službu

  • osobní asistenci

  • odlehčovací služby

  • sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi

  • služby pro pěstouny

  • rodinná centra

  • dobrovolnické centrum

  • sociální šatník

  • půjčovnu kompenzačních pomůcek

  • domácí práce všeho druhu

  • doprovod a dopravu osob

Není čas si popovídat

Hodně se mluví o tom, že jsou současní senioři sociálně izolovaní. Zběsilé tempo současné doby se podepisuje také na jejich kontaktu s vlastní rodinou. Prací zavalení potomci na ně nemají tolik času, i když jim doma poskytují dobrý servis a péči. „Často si pak vytvoří pouto s našimi pečovateli a zdravotníky. Vlastně jim nahrazujeme rodinu,“ myslí si Marie Hubálková. I to jedením z témat letošních Tříkrálových dní.

Slavnostní zahájení sbírky vás v krajském městě čeká ve čtvrtek 5. ledna od devíti ráno v Pardubicích na Pernštýnském náměstí. Připraven je průvod tří králů na koních, zazpívá Chlapecký sbor Bonifantes, koledníkům požehná Mons. Josef Kajnek.

autor: PRO
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.