Pardubice chtějí postavit další dům pro seniory. Hledá se vhodné místo

4. červen 2018 08:55

Pardubicím brzy přestanou stačit kapacity ve dvou domovech pro seniory, které vlastní a provozují. Město zvažuje, že postaví nové zařízení nebo opraví některou z vhodných budov.

Lokalitu vytipuje do konce roku. ČTK to řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD). Obě zařízení pro seniory disponují 452 lůžky, která postupně přestávají stačit, populace v Pardubicích stárne. Za poslední rok poptávka o pobytové služby vzrostla.

"Vzhledem k demografickému vývoji a stárnutí pardubické populace lze do budoucna očekávat, že poptávka po pobytových službách se bude ještě zvyšovat. Pardubice totiž patří, co se věku obyvatel týče, spolu s Hradcem Králové k nejstarším městům v republice," řekl Rychtecký.

Možností, kde nový domov postavit, jsou pozemky, které patří kraji. Jeden navazuje na areál Domova pro seniory U Kostelíčka, další na bývalý areál Veterinární nemocnice ve Štrossově ulici nebo na Masarykova kasárna, sídliště Závodu míru či Nemošice.

Pardubický Domov pro seniory se dočkal nové kuchyně a jídelny

V nové kuchyni připraví až 1500 obědů denně

V pardubickém Domově pro seniory U Kostelíčka mají novou jídelnu a kuchyň. Ta původní byla zastaralá, a ve špatném stavu byly i rozvody vody, elektřiny, kanalizace i plynu.

"Na poslední radě města jsme pro prověření těchto možností ustavili tým složený z architektů města, pracovníků z odborů sociálních věcí, rozvoje a strategie, majetku a investic, ale také dopravy. Tým bude pracovat pod vedením ředitele Sociálních služeb města Pardubic Petra Krejčího," řekl náměstek.

Podle něj se sice objevují zájemci, kteří by rádi postavili soukromá zařízení, ale tyto služby bývají podle zkušeností dražší a pro většinu seniorů finančně nedostupné. Některá oddělení v Domově pro seniory U Kostelíčka už navíc vyžadují rekonstrukci, čímž ještě klesne kapacita zařízení.

"Nejstarší oddělení je nutné modernizovat a vybudovat zde nové, potřebné sociální zázemí pro klienty. Tyto úpravy nutně povedou ke snížení počtu lůžek rekonstruovaných prostor," řekl Krejčí.

zdroj: ČTK
Spustit audio