Pardubice jsou město cyklistů. A zlodějů kol

17. červenec 2015

Pardubice jsou k jízdě na kole jako stvořené, všude rovina a všude je to kousek. Má to ale jeden háček. Zloděje totiž kola velmi lákají, a to zejména o prázdninách.

V Pardubicích mizí kola každý den. Nepomáhají zámky a ani kamerový systém.

Policejní mluvčí Eva Maturová přiznává, že kola se o prázdninách kradou mnohem častěji: „Bohužel musím potvrdit, že v tuto chvíli nám krádeže jízdních kol poměrně rapidně stouply. Denně evidujeme několik krádeží jízdních kol. Jedná se o jízdní kola kvalitních značek. Pachatelé využívají toho, že kola jsou mnohdy odstavena pouhým tenkým lankovým zámkem u lamp. Nejedná se o krádeže jízdních kol v okolí vodních ploch paradoxně, ale pachatelé využívají zaparkovaná jízdní kola u obchodních domů.“

Nezmizelo ani kolo

Vaše kolo bude ale v daleko větším bezpečí, když si ho uzamknete do speciálního kovového stojanu. Musíte si ale k němu pořídit vložku.

„Máte jenom fabku, kterou vložíte do stojanu a uzamknete. Fabka je k dispozici k zakoupení u městské policie v Pardubicích na recepci, stojí necelých 100 korun. Mohu potvrdit, že z takového stojanu tímto způsobem uzamčené kolo zatím nebylo ukradeno,“ říká Maturová.

Navíc pardubická radnice chystá nakoupit 300 nových bezpečnostních stojanů. Vejde se do nich 630 kol. Podívejte se na velkou mapu aktuálního rozmístění stojanů.

Mapa bezpečnostních stojanů v Pardubicích

Pokračuje náměstkyně primátora Helena Dvořáčková za ANO: „Ještě v letošním roce by se mělo realizovat v ulicích Smilova a Sladkovského jako první etapa. Všech těch 300 stojanů bude stát asi milion korun. Plánujeme, že je osadíme v centru města, převážně na území obvodu Pardubice 1, během čtyř let.“

Krádež kola trvá opravdu několik vteřin. Je smutné, že 70 až 80 procent ukradených kol se jejich majitelům nikdy nevrátí. Minimální část objeví policie, anebo sehraje roli úplná náhoda.

Podobně se to přihodilo Tomáši Kubelkovi: „Přišel jsem během života asi o 4 bicykly, ale jednou nám přestřihli mohutný motorkářský zámek, já potom následně za několik týdnů jsem to kolo potkal před jednou restaurací. Říkal jsem si, jak k tomu přistoupit. Zavolal jsem na policii. Přijel pán a podle toho, jak jsem to kolo identifikoval, tak policista usoudil podle protokolu, když jsme předtím vypovídali, že to je konkrétní kolo. Vzal pákové kleště, odstřihl jej a já jsem na něm odjel.“

Své kolo můžete chránit ještě jedním způsobem a to tak, že si pořídíte pro jízdu po městě staré kolo.

Kol se krade čím dál víc

Krádeží je čím dál víc, v roce 2011 bylo 7400 nahlášených kradených kol v celé republice, loni to bylo už 8800 kol. Je smutné, že opravdu 70 až 80 procent ukradených kol se jejich majitelům nikdy nevrátí.

Trubka, která obemkne kolo, je součástí stojanu

Nejčastěji kradou zloději jízdní kola, když jsou volně opřena o zeď, lavičku nebo sloup veřejného osvětlení. Kola se kradou i ze sklepů, garáží nebo balkonů a samozřejmě i z obyčejných stojanů. Z těch mizí kola nejčastěji v Pardubicích kolem AFI paláce, na Palackého třídě, hlavního nádraží a obecně v okolí obchodních domů.

Eva Maturová z pardubické policie také upozornila na jev, který se teď často opakuje. Zloděj přijede se starším kolem, zaparkuje ho vedle kola vyšší ceny, dělá, že zamyká to svoje kolo, ale přitom přeřízne zámek - i v hodnotě šesti stovek - svoje kolo tam nechá a odjede na tom kvalitnějším.

Nejlepší ochrana? Zelené stojany

Zatímco lanové a jiné zámky nepředstavují pro zloděje takový problém, tyto kovové konstrukce se jim přeříznout nedaří. Zatím. Musíte si ale pořídit FAB vložku do tohoto stojanu, stojí necelých sto korun a koupíte ji na městské policii. Pak už ji jen vozíte s sebou a použijete na konkrétní stojan. Jejich počet se teď bude v Pardubicích navyšovat.

autor: KUB
Spustit audio

Související