Pardubice nestíhají koordinovat stavbu poldru s vybudováním obchvatu

30. březen 2021 07:03

Pardubice pokračují ve svém záměru vybudovat na takzvaném Spojilském odpadu suchý poldr. Původně radnice počítala s tím, že by protipovodňové zařízení na okraji města mohlo postavit Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Státní podnik v blízkosti chystá stavbu severovýchodního obchvatu, na jehož násypy by se využila vytěžená zemina.

Protože se ale příprava poldru vlekla mnoho let, z tohoto řešení výhodného pro obě strany možná sejde. „ŘSD na obchvat vypsalo soutěž a do toho už jim nechceme zasahovat. Existuje určité riziko, že se poldr s obchvatem nepotká, a v ten okamžik by to pro firmy nebylo zajímavé,“ řekl náměstek primátora Jan Nadrchal (ANO).

Město nyní hledá projekční kancelář, aby připravila dokumentaci, a radnice mohla alespoň spolupracovat se stavební firmou, která bude obchvat stavět.

Nové přírodní koupaliště?

Pardubice uvažovaly o protipovodňových opatřeních na Spojilském odpadu už v první dekádě tohoto tisíciletí. V roce 2014 nechalo město zpracovat projektovou dokumentaci, zejména kvůli nedořešeným vlastnickým vztahům k pozemkům nebyla dokončena.

Jednou z variant také bylo, že by nádrž mohla být zčásti naplněna vodou a sloužit jako přírodní koupaliště. Jezero by mohlo v budoucnu vzniknout. Takzvaný Spojilský odpad pramení u Staročenska, prochází Spojilem, Dubinou, Husovou ulicí až k mlýnům v historické části města, kde ústí do potrubí a vede pod dnem Chrudimky. Končí pak v podjezí Labe.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související