Pardubice obnoví nepovedenou petici proti spalovně. Senát ji vrátil kvůli čtvrtině neplatných podpisů

24. květen 2023 14:26

Pardubická radnice nevzdává snahu zabránit zprovoznění spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví. Ministerstvo životního prostředí dalo projektu firmy AVE CZ kladný posudek vlivu na životní prostředí, okolní obce ale zařízení na svém území nechtějí. Nedávno kvůli tomu vznikla i petice, kterou magistrát Pardubic zaslal Senátu.

Jak ale zjistila reportérka Drahomíra Bačkorová, senátní výbor při ověřování našel příliš mnoho neplatných podpisů. „Protože v Senátu vyhodnocovali chybovost té petice, kdy kontrolují podpisy, jestli se neopakují a podobně. Bylo nám řečeno, že tam ta chybovost je,“ potvrdil primátor Jan Nadrchal z hnutí ANO.

Petiční výbor nakonec vyškrtal 27 procent podpisů. V čem byl problém, vysvětlila náměstkyně primátora Jiřina Klčová z hnutí ANO: „Občané, kteří se podepisovali, buď neuvedli celou adresu, někde chybělo město, někde ulice, anebo když vyplnili vše, co měli, tak se zapomněli podepsat.“

Zástupci města Pardubice předávají v Senátu petici proti spalovně nebezpečného odpadu v Rybitví

Radnice se ale vzdát nechce, Pardubice se proto domluvily i se starosty okolních obcí, že společně zkusí sehnat další podpisy tak, aby jich bylo i víc než potřebných 10 tisíc. O obnovení petice informovali i Senát. „Zajistíme brigádníky, kteří budou proškoleni tak, aby pohlídali zaprvé, že bude podpis řádný, a zadruhé budou muset s občany komunikovat, jestli už petici nepodepsali, aby se nám nezdvojovaly podpisy,“ dodává Klčová.

Obyvatelé z okolí spalovnu odmítají

AVE CZ o zprovoznění spalovny s kapacitou 20 tisíc tun likvidovaných nebezpečných odpadů ročně usiluje od roku 2006. Od začátku proti tomu stojí místní lidé i okolní obce. Primátor Jan Nadrchal hned po vydání kladného stanoviska EIA jednal na ministerstvu životního prostředí o dalších možnostech, jak provozu zabránit.

Čtěte také

„Bylo nám sděleno, že se domnívají, že ten záměr pravděpodobně asi nikdy nepostaví, ale já tomu moc nevěřím. Pokud se ta společnost 16 let intenzivně snaží povolení získat a teď v médiích prezentuje jako obrovský úspěch, že ho získala, tak si myslím, že budou naopak tlačit, aby k tomu co nejdříve došlo,“ řekl Nadrchal.

To, že pro AVE CZ je vydání souhlasného stanoviska zásadní, potvrdila i mluvčí společnosti Pavla Ivácková: „Schválení je pro nás zásadním milníkem projektu. Nyní už nic zásadního nebrání modernizaci a zprovoznění spalovny.“

Proč vlastně lidé ani obce spalovnu v Rybitví nechtějí? Náměstkyně Jiřina Klčová to shrnula stručně: „Jde nám o to, aby se nám nezhoršilo ovzduší, aby se celkově nezhoršilo životní prostředí a aby se náhodou nedostávaly jedy do podzemních vod, tím se znečistily vody pro všechny občany v okolí.“

Petice má hlavně ukázat odpor veřejnosti proti spalovně, investor i přesto, že získal kladné vyjádření ministerstva, musí mít ještě další povolení. „Pokud společnost AVE skutečně udělá projekt podle podmínek, které jí ministerstvo v souhlasném stanovisku zadalo, tak se můžeme jako město odvolat u dalších řízení, která budou následovat. To znamená u stavebního povolení nebo u integrovaného povolení,“ doplnila Klčová. Pardubická radnice začne se sběrem podpisů už tento víkend na Aviatické pouti.

Spustit audio

Související