Pardubice a okolní obce budou dál hledat cestu, jak zabránit spuštění spalovny

18. květen 2023 10:15

Šance firmy AVE CZ na spuštění spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví je výrazně vyšší. Ministerstvo životního prostředí totiž vydalo souhlasné stanovisko k posudku vlivu stavby na životní prostředí. Firma usiluje o zprovoznění tohoto zařízení víc než 15 let, proti jsou od začátku místní občané i obce, bojí se zhoršení životního prostředí.

Zástupci pardubické radnice kvůli tomu byli vyjednávat na ministerstvu.  „Vyjednat se nám nepodařilo nic,“ říká stručně primátor Jan Nadrchal z hnutí ANO s tím, že jim ministerští úředníci jen vysvětlili, jaké další podmínky musí AVE CZ splnit, aby vydané povolení platilo.

Čtěte také

„Bylo nám sděleno, že se domnívají, že ten záměr pravděpodobně asi nikdy nepostaví, ale já tomu moc nevěřím. Pokud se ta společnost 16 let intenzivně snaží povolení získat a teď v médiích prezentuje jako obrovský úspěch, že ho získala, tak si myslím, že budou naopak tlačit, aby k tomu co nejdříve došlo,“ řekl Nadrchal.

To, že pro AVE CZ je vydání souhlasného stanoviska zásadní, potvrdila i mluvčí společnosti Pavla Ivácková: „Schválení je pro nás zásadním milníkem projektu. Nyní už nic zásadního nebrání modernizaci a zprovoznění spalovny.“

Firma chce ve spalovně likvidovat asi 20 tisíc tun nebezpečných odpadů ročně, místní se bojí hlavně zhoršení životního prostředí, ovzduší a zvýšené dopravní zátěž kvůli nákladní dopravě.

Bránit se budeme všemi možnými prostředky
Jan Nadrchal

Primátor Jan Nadrchal dodal, že podle ministerských úředníků bude pro AVE CZ ještě pořád velmi složité spalovnu obhájit, odpor veřejnosti i okolních obcí je velký. „Jsou ta rozhodnutí různě napadána. Dochází většinou ještě k nějakým soudním řízením, která to velmi protahují. To může být klidně běh na dalších 20 let, což vyhrává v náš prospěch.”

A dodává, jaké má město ještě šance: „Můžeme to rozhodnutí napadnout do 14 dnů od vydání. Takže to zkusíme určitě napadnout a budeme se bránit všemi možnými dostupnými prostředky dál.“

Velký vliv na osud spalovny může mít i obec Rybitví, na jejímž katastru zařízení je. A vzhledem k tomu, že firma potřebuje ještě získat integrované a stavební povolení, tak to snadné nebude. Starostka Eva Šmeralová ze Sdružení pro Rybitví ale řekla, že bude postupovat v souladu s pardubickou radnicí.

Spalovna a čistička odpadních vod v Rybitví (v popředí odkaliště Lhotka, v pozadí řeka Labe, zdymadlo a obec Srnojedy)

„Jsme rádi, že už alespoň něco vydali a můžeme se posunout dál. Pro nás bylo neuspokojivé, že Ministerstvo životního prostředí na základě našich připomínek firmě AVE CZ nechávalo prostor na dopracování té dokumentace. Samozřejmě bychom byli radši, kdyby ministerstvo vydalo jiné stanovisko, ale bohužel,“ dodala Šmeralová.

Primátor Nadrchal už domluvil schůzku i s dalšími starosty okolních obcí a budou hledat cesty, jak spuštění spalovny zabránit.

Spustit audio

Související