Pardubice opravují letiště. Do Ruska se létá z Prahy, Londýn má pauzu

1. říjen 2018 08:20

V Pardubicích dnes začala dvouměsíční uzavírka letiště. Armáda opraví vzletovou a přistávací dráhu. Civilní lety během výluky dopravci přesunuli do Prahy, nebo dočasně zrušili.

„Dochází k degradaci cementobetonových desek. Na některých se začaly projevovat poruchy, které začínají vykazovat vážný stav. Bez provedené opravy bychom se blížili do fáze, kdy by mohly desky vykazovat havarijní stav,“ řekl zástupce velitele Jaroslav Vildman.

Stavební firma již v předstihu začala s výměnou desek na pojezdových drahách, což nemělo vliv na provoz letiště. Ode dneška začíná pracovat na vzletové a přistávací dráze. Po výměně desek ji čekají opravy dilatačních a těsnicích spár.

„Výměna desek bude během měsíce října. Poté bude beton 30 dní zrát, aby nedošlo k jeho poškození při provozu. Zároveň budou prováděny ostatní práce, obnova podélných spár, opravy žlabů a obnova letištního značení,“ dodal Vildman.

Do Ruska z Prahy, k moři příští sezónu

Letiště patří armádě, je na něm ale i civilní provoz, který zajišťuje společnost East Bohemian Airport (EBA). Charterová sezona v Pardubicích už skončila. Lety do Ruska odbaví během výluky dopravci z Prahy. Linku do Londýna irský Ryanair na dva měsíce zrušil. Letišti se po letech ztrát opět daří, letos bude mít kolem 130.000 cestujících, loni jeho služby využilo 88.000 pasažérů. Od počátku roku cestující odbavuje nový terminál.

Přistávací dráha ze 70. let

Ranvej měří 2500 metrů a je široká 75 metrů. Armáda ji stavěla v letech 1975 až 1976. Zatím absolvovala jen dílčí opravy. Generální rekonstrukci, která vyjde na 40 milionů korun, proto potřebuje. V havarijním stavu ale podle zástupce velitele není.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související