Pardubické letiště letos odbavilo již stotisícího cestujícího

26. červenec 2018 15:02

Pardubické mezinárodní letiště dnes odbavilo stotisícího pasažéra a již nyní je na tom s počty cestujících podstatně lépe, než na konci roku 2017.

„Přestože nás na podzim čekají dva měsíce výluky, kdy bude letiště z důvodu opravy letové dráhy uzavřeno, určitě se přiblížíme alespoň roku 2012, kde společnost přepravila 125 tisíc cestujících. Jen za první pololetí letošního roku jsme přepravili téměř stejný počet lidí, jako v roce minulém. Před námi je ještě polovina turistické sezony a tedy řada charterových letů do dovolenkových destinací. Na nezájem si nemůžeme stěžovat ani u pravidelných leteckých linek do Londýna či španělského Alicante," uvedla ředitelka pardubického letiště Hana Šmejkalová.

Stotisícím cestujícím roku 2018 je Zuzana Jindrová z Trutnova. Pardubické letiště využila k cestě do Londýna. "Letím odtud poprvé a vlastně letím poprvé v životě. Cestuji do Anglie za známými, ale pokud se bude takto slavit každý můj let, budu létat klidně častěji,“ poznamenala s úsměvem.

Stotisící cestující Zuzana Jindrová s ředitelkou letiště Hanou Šmejkalovou a primátorem Pardubic Martinem Charvátem.

Linka Pardubice - Londýn je prvním z pravidelných leteckých spojů mezi východem Čech a západem Evropy. Od září loňského roku ji třikrát týdně provozuje společnost Ryanair, která na této trase přepravila již zhruba 40 tisíc cestujících.

Letištní expres spojí pardubické hlavní nádraží a letiště

Nový terminál Letiště Pardubice odbaví první cestující nejspíše 29. ledna 2018

Na přelomu ledna a února by měli novým letištním terminálem projít první cestující. Pardubický dopravní podnik tak právě 1. února spustí provoz nové linky, která spojí centrum s letištěm.

Z Pardubic létá pravidelná linka až na jih Španělska. Mimo to v době letních dovolených z pardubického letiště odlétá řada charterových letů do Burgasu, Heraklionu, Antalye, Podgorici i na Rhodos.

Pardubické letiště začínalo svůj civilní provoz v roce 1995 s několika tisíci přepravených cestujících. O tři roky později již počítalo své pasažéry na desetitisíce. Rekordního výkonu dosáhlo v roce 2013, kdy přepravilo více než 184 tisíce lidí. Po odchodu ruských dopravců se letiště propadlo až na 31 tisíc cestujících v roce 2016.

zdroj: Mezinárodní letiště Pardubice
Spustit audio

Související