Pardubice plánují rekonstrukci historické Brány borců u letního stadionu

15. leden 2024 10:21

V polovině letošního roku by měl být hotový projekt na obnovu Brány borců v Pardubicích. Záležet bude na zastupitelích, jestli investici schválí a začne se s opravami. Památka je z roku 1931 a chátrá. Je součástí letního stadionu, který je od loňska modernizovaný.

„Projektování, které provádí tým pana architekta Chmelíka, pokračuje dle harmonogramu, v měsíci červnu bychom měli mít hotovou a odevzdanou prováděcí dokumentaci se všemi povoleními. Následně v závislosti na možnostech rozpočtu města bychom chtěli předložit finální investiční záměr zastupitelům a směřovat k realizaci rekonstrukce Brány Borců,“ řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký (Žijeme Pardubice/SOCDEM).

Ve východní tribuně je vynechaný průhled na historickou Bránu borců

Celý stadion vznikl v roce 1931 podle návrhu architektů Karla Řepy a Ferdinanda Potůčka. Malá tribuna s Bránou borců ústí do ulice U Stadionu. Ve středu vrchní části je původní zastřešené orchestřiště. Prostor pod tribunou sloužil jako úkryt pro diváky před deštěm a sociální zázemí.

Ožije Brána borců kulturou?

Během let objekt prošel mnohými, někdy i nevhodnými přestavbami, následně přestal být využíván a rychle chátrá. Město chtělo bránu nejdřív zbourat, ale díky podnětu některých obyvatel se stavba stala v roce 2016 kulturní památkou. Když radnice opravovala stadion, brána součástí obnovy nebyla. Stadion je modernizovaný od loňska, v únoru 2023 se tam hrál první fotbalový zápas.

Na Bránu borců by podle návrhu mohla navazovat kavárna nebo sport bar

Loni zastupitelé schválili peníze na projektování. Po modernizaci bude mít Brána borců zázemí nejen pro sport. Město tam plánuje místo pro kavárnu, fanshop, sociální zařízení, ve venkovní části by mohla vzniknout plocha pro konání menších koncertů. Za projekt město dalo 2,5 milionů korun, náklady na obnovu loni odhadlo na 32 milionů korun bez DPH.

autoři: Naďa Kubínková , pta | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související