Pardubická radnice chce zbourat historickou Bránu borců

13. březen 2015

Pardubice jsou nejenom městem perníku, ale i městem hokeje. Poznáte to, i když nejste žádný velký hokejový nadšenec. Pokud se totiž hraje zápas, silnice a ulice kolem zimního stadionu jsou v automobilovém obležení aut. Projet je těžké, zaparkovat skoro nemožné.

Zástupce radnice teď ale napadlo vybudovat parkoviště přímo v centru - hned vedle letního stadionu. Má to ale malý háček. Na pozemku stojí tribuna, které se říká Brána borců. A proti její demolici se zvedla vlna nevole.

Nápad vybudovat parkoviště v centru města se nelíbí Petru Seinerovi ze sdružení Město na kole: „Je to signál lidem, že mají do toho centra jezdit autem.“

Sdružení Město na kole totiž zastává názor, že čím víc bude parkovacích ploch v centru, tím víc tu bude aut. „My říkáme, že kdo seje silnice, sklízí auta. Je to tak, že čím víc prostoru autům dáme, tím víc se ho zaplní,“ dodal Seiner.

Pardubicemi prošel pochod za rekonstrukci letního stadionu

Pochod fanoušků za rekonstrukci letního stadionu v Pardubicích

Pardubičtí fotbaloví fanoušci prošli městem. Chtěli tak upozornit na špatný stav letního stadionu v centru města, který stále marně čeká na opravu.

S tím ale nesouhlasí náměstkyně primátora Helena Dvořáčková: „Toto tvrzení bych propagovala ve městě, kde se někdy nějaké parkoviště postaví nebo komunikace. Tady v Pardubicích se za posledních dvacet let nepostavil ani metr komunikace, parkoviště se nějaká udělala, ale není jich taky dvakrát moc.“

Petr Seiner je ale přesvědčený o tom, že parkovacích míst je v centru dostatečné množství, jen o nich návštěvníci hokejových zápasů nevědí. „Dalo by se to řešit jednak lepší propagací jiných parkovacích ploch,“ říká Seiner.

Každopádně v současné době v těchto místech oficiální parkoviště vzniknout nemůže. „Není to možné, naráží to na platnou legislativu. Nemůže se tam stavět nic,“ říká Helena Dvořáčková.

Letní stadion v Pardubicích - brána borců a tribuna

Petr Seiner se ale obává, že radnice i toto může obejít: „Nechají se tady jenom zpevněné plochy, na kterých budou moci lidé ta auta odstavit. Já si myslím, že to není správné řešení.“

15 parkovacích míst místo tribuny

Jako nešťastný nápad vnímá parkovací plochu i historik architektury Bohdan Šeda: „Když se podíváme na tu malou tribunu, tak vidíme, že má pro území ulice U Stadionu, kde stojíme, stabilizující vliv. Vytváří západní uliční frontu té ulice. Když si představíme, že ta budova zmizí a vznikne tam zpevněná plocha, tak se dostaneme do stavu, jaký vidíme na druhé straně ulice, kde stávala rozestavěná sportovní hala. Dnes tam vidíme napůl srovnané rumiště, které možná může sloužit jako provizorní parkoviště, ale ne jako integrální součást města.“

Brána borců je dílem pardubického architekta Karla Řepy, který ji postavil v roce 1931 v rámci Výstavy tělesného výchovy a sportu. Teď by ale mohla podlehnout demolici.

Letní stadion v Pardubicích

„Vzhledem k akutnímu ohrožení té stavby připravujeme návrh na zapsání malé i velké tribuny na seznam nemovitých kulturních památek,“ říká Šeda.

Na demolici brány už je vypsána veřejná zakázka. Helena Dvořáčková ale nevylučuje, že radnice ještě rozhodne jinak: „Všechno je možné. Já jsem slíbila, že do pondělní rady podám zprávu o občanské iniciativě za zachování Brány borců. Uvidíme, jak jedenáct radních rozhodne.“

autor: KUB
Spustit audio