Na tribunách se zastavil čas. Pardubickému stadionu má vdechnout život půl miliardy

12. duben 2019 12:00
Letní stadion v Pardubicích - brána borců a tribuna

O budoucnosti letního stadionu v centru Pardubic rozhodují zastupitelé města několikáté volební období. Už pár let mají i projekt modernizace nejen stadionu, ale celého okolí. Problém je v tom, že někteří opoziční politici stále pochybují o smysluplnosti tak drahého projektu.

Cena je víc než půl miliardy. Kladou si také otázku, jestli areál vůbec do centra města patří. A tribuny mezitím chátrají, v šatnách praskají zdi a stropy a brána borců připomíná víc ruinu, než kulturní památku.

V jedné z šaten to vypadá, že se tam zastavil čas a čtyřicet let se tam nic nezměnilo. „Čtyřicet nebo padesát let, rozpadá se nám to,“ říká náměstkyně primátora Helena Dvořáčková (ANO). A její slova potvrzuje i správce stadionu Ladislav Maixner. „Rok od roku se to trhá víc a víc, prostě to klesá dolů.“ Jako správce má plné ruce práce.

Vlajkonoši, kde jste?

Podle správce měla začít oprava už před lety a jeho slova Dvořáčková potvrzuje. „Měla začít už před patnácti lety. Máme schváleno, že se stadion opravovat bude. Já půjdu do zastupitelstva s žádostí o schválení zahájení výběrového řízení na zhotovitele, protože za poslední dva roky částka poněkud narostla.“

Nejen stadion

Podle Dvořáčkové nejde jenom o rekonstrukci letního stadionu, ale celého území. Kromě stadionu se to týká ještě obou ulic, celého nábřeží, ploch, které navazují na Tyršovy sady a na stadionu obou tribun i hrací plochy.  V místě, kde jsou v současné době tenisové kurty, by měla vzniknout druhá tréninková plocha.

„Cena teď po revizi je 553 milionů korun včetně daně za kompletně celé území s tím, že letní stadion je někde kolem 390 milionů korun včetně daně,“ dodala Dvořáčková.

František Brendl, zastupitel za Pardubáky, by vítal spíš nový stadion, než záchranu stávajícího. „Už nezbývá nic jiného, než vybudovat nový stadion. Tohle se podle mě zachraňovat nedá. Mám problém s tím, že ten projekt je celkově vzatý hodně zeširoka a dotýká se i území, které bych si nepředstavoval, že by mělo ke stadionu patřit.“

Brendl má na mysli ulici U Stadionu, kterou chápe jako územní rezervu, a ne místo pro další sportoviště.

O budoucnosti letního stadionu budou zastupitelé rozhodovat 25. dubna.

Spustit audio

Související