Pardubice postaví novou ZUŠ v Polabinách, vítězný návrh má střešní terasu i atrium

19. březen 2024 06:11

Město Pardubice vybralo architektonický návrh, podle kterého postaví novou základní uměleckou školu v Polabinách. Radnice z ní chce vytvořit regionální kulturní a kreativní centrum. Kapacita školy bude až 1200 dětí. Stavba má začít v druhé polovině roku 2026.

„Výběr vítězného návrhu byl organizačně zdlouhavý proces. Těším se na to, jakým způsobem bude nové prostředí školy přispívat k rozvoji uměleckých schopností dětí. Pokud si udržíme i nadále velmi optimistický pohled, stavba by mohla začít zhruba ve druhé polovině roku 2026,“ řekl ředitel školy Jiří Kabát.

Do sídliště zapadne

Vítězem soutěže se stal pardubický ateliér Med Pavlík architekti, který ve městě například navrhoval Natura park, veřejné prostory před vlakovým nádražím, mateřskou školu ve Svítkově nebo bytový dům s piazzetou ve Smilově ulici. Návrh nové školní budovy respektuje urbanistický koncept sídliště v Polabinách, řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký (Žijeme Pardubice/ČSSD).

Hudební sál budoucí ZUŠky v Polabinách

„Nová budova nabídne výuku ve všech čtyřech vyučovaných oborech, v tanečním, hudebním, výtvarném a literárně-dramatickém. Stávající provoz ZUŠ je roztříštěn do několika budov, v některých z nich musí škola platit komerční nájem. Naopak některé nebytové prostory v majetku města bude moci město využít jinak nebo prodat jako nepotřebný majetek,“ plánuje Rychtecký.

Předloni porota vybrala architektonické návrhy. Vybírala ze 12 žádostí, osm architektonických týmů vyzvala k vypracování soutěžního návrhu. Pro stavbu radnice vybrala pozemek v ulici Stavbařů se starou menší školní budovou, kde dřív měla pobočku speciální škola Svítání. Teď tam dočasně funguje základní škola pro ukrajinské děti. Až bude projekt základní umělecké školy připravený, starou budovu město zbourá a začne tam výstavba nového školního objektu.

Střešní terasa, pobytové schody

„Náklady na projekční práce, které máme pokryty v rozpočtu města, jsou ve výši bezmála 13,8 milionu korun. Výstavba nové zušky by měla podle návrhu stavby stát 286 milionů korun bez DPH. Budova školy je bezbariérová," řekl Rychtecký.

Středem budovy se stane atrium, jeho součástí bude hlavní schodiště a pobytové schody

Škola má vytvořit prostor pro setkávání žáků, učitelů, rodičů a zájemců o umění. Nahoře bude střešní zahrada chráněná před pohledy z okolních bytových domů, sloužit bude k výuce i společenským akcím. Středem budovy se stane atrium, jeho součástí bude hlavní schodiště a pobytové schody, na kterých lze uspořádat i menší představení.

„Kavárna s možností pořádání menších hudebních akcí je propojena s foyer. Veškeré prostory, střešní zahrady a foyer jsou přístupné nejen pro žáky, ale i pro jejich doprovod. Víceúčelový sál přináší kvalitní podmínky pro poslech akustické hudby včetně symfonického orchestru. Jednotlivé tvůrčí obory jsou odděleny tak, aby se navzájem nerušily a poskytovaly příjemné pracovní a studijní prostředí,“ řekl architekt Tomáš Med z ateliéru Med Pavlík architekti.

autoři: pta , KUB | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio

Související