Dříve lidušky, dnes zušky. České základní umělecké školství nemá ve světě konkurenci

28. květen 2019

Máte umělecky nadané děti? Mají chuť se naučit hru na hudební nástroj, tančit, zpívat, malovat nebo recitovat? Pak máte velké štěstí, že žijete právě v České republice. Máme totiž zcela unikátní školský systém, který podporuje nadané děti a vede je k umění.

Stačí přihlásit dítě do základní umělecké školy ve vašem městě. Zápisy se konají právě v těchto dnech. Navíc se všechny ZUŠky v republice spojily a pořádají ZUŠ OPEN. Děti se svými učiteli vyrážejí už tento pátek a v sobotu do ulic svých měst a předvádějí, co se naučily.

ZUŠ OPEN v Litomyšli

Už tento pátek se v litomyšlských ulicích objeví také děti ze Základní umělecké školy v Litomyšli. Tato škola má kolem šesti set deseti žáků a nabízí všechny čtyři umělecké obory, tedy hudební, výtvarný, dramatický a taneční. Litomyšlané si užijí pouličního muzicírování přímo v centru Litomyšle. A nejen muzicírování, ale také divadelní vystoupení a venkovní výstavu u muzea na Slunečních terasách.

„Prezentujeme  všechny obory ve veřejném prostoru. Vyrážíme s dětmi do historického centra a učíme je praktickému životu. Děti se prostě postaví na náměstí a hrají. Podsíně na náměstí jsou úžasné v tom, že se tam můžete schovat před nepřízní počasí. Je tam mnoho kaváren, kde žáci účinkují sólově nebo v komorních seskupeních. Plánujeme i pouzdra a klobouky,“ směje se zastupující ředitelka Markéta Hegrová.

Také děti tanečního oboru připravují velké překvapení. „Bude to pro ně velký den. Chystají velkojevištní vystoupení, což bude výsledek jejich celoroční práce. Představení se jmenuje Taneční chvění. Přijďte se v pátek podívat do Smetanova domu v 17 hodin,“ láká na ZUŠ OPEN do Litomyšle zastupující ředitelka.

Spustit audio

Související