Pardubice připravují v Dražkovicích výsadbu zeleně a obnovu tůní

31. březen 2022 09:41

Město Pardubice vysází v místní části Dražkovice víc zeleně a obnoví tůně. Cílem je zvětšit zelené plochy, v plánu je dosadba alejí. Projekt by měl posílit biodiverzitu a zvýšit odolnost proti klimatickým změnám.

Městský obvod V, ve kterém Dražkovice jsou, vyčlenil 100 000 korun na projektovou přípravu. V letošním roce by radnice mohla požádat o dotace.  Město ani městské obvody by projekt nemusely platit samy.

Cyklostezka mezi Pardubicemi a Dražkovicemi byla otevřená v listopadu 2017

Evropské dotace se zaměřují také na projekty adaptačních opatření, která mají města připravit na klimatické změny.  „Jednotlivá opatření jsou zaměřena na obnovu tůní a přírodě blízkých vodních prvků v krajině, tvorbu nových a obnovu stávajících prvků a struktur, včetně opatření proti vodní a větrné erozi,“ řekl náměstek primátora Jan Nadrchal (ANO).

Výzvy budou vypsané ve třetím čtvrtletí letošního roku. Podpora může být až stoprocentní. Po Dražkovicích by mohly přijít na řadu krajina Nemošic nebo Hostovic, což jsou okrajové části Pardubic, kde je víc nezastavěných zelených ploch, dodal Nadrchal.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související