Pardubice pronajmou dalších 25 bytů pro startovací bydlení

23. únor 2019 08:15

Projekt funguje čtvrtým rokem, v režimu zvýhodněného nájmu bude už stovka bytů. Malometrážní byty město pronajme mladým rodinám, párům i jednotlivcům na čtyři roky.

V minulých letech byl o ně velký zájem. „Mladí lidé, například po dokončení studia, mají příležitost získat levné bydlení. Během čtyř let nastartují svou profesní kariéru a pak již mohou další bydlení řešit vlastními silami,“ řekl primátor Martin Charvát (ANO).

Do letošního roku město vyčlenilo 75 městských, převážně malometrážních bytů. Nové přihlášky radnice přijímá 3. a 4. dubna. Projekt startovacího bydlení pro mladé začal v roce 2015.

Města na Chrudimsku utratí miliony korun za přípravu parcel

Stavební parcely (ilustrační foto)

O stavění nových domů na Chrudimsku mají lidé zájem. Hlinsko zaplatilo čtyřicet milionů korun za úpravy pozemků a protipovodňová opatření v části Drachtiny.

„V případě převisu poptávky rozhodne o novém nájemníkovi bytu 23. dubna již tradičně los. V nabídce jsou převážně sídlištní garsoniéry a byty 1+1, které všechny prošly rekonstrukcemi,“ řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD).

První tři roky si město účtuje měsíční nájemné 50 korun, čtvrtý rok 80 korun za metr čtvereční. Podle Rychteckého je cena na pardubické poměry velmi dobrá. Soukromí vlastníci v Pardubicích chtějí za nájem v průměru 180 korun za metr čtvereční měsíčně a k tomu navíc kauci.

„Každý si může podat jen jednu žádost, další podmínkou je výše hrubého měsíčního platu minimálně 16 000 korun a bezdlužnost vůči městu. V případě jednotlivců je dána maximální věková hranice 30 let, u párů a manželů nesmí jejich věk v součtu překročit hranici 65 let, přičemž jeden z nich musí být mladší třiceti let,“ dodal Rychtecký.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související