Pardubice stavebně rozšíří MŠ Kamarád na ulici Teplého. Přibude až 100 míst

22. listopad 2023 09:04

Kvůli chybějícím kapacitám nechá město Pardubice rozšířit mateřskou školu Teplého na Dukle o nových 100 míst. V budoucnu by tak mohla přijímat i děti mladší tří let.     

Kapacity městských školek v místních částech Dukla a Višňovka přestávají stačit. Pardubická radnice teď proto dává zelenou velké přístavbě u mateřské školy Teplého. Zařízení se tak zvětší až o 100 nových míst. Pomoct by to mělo hlavně mladým rodinám, které se na Duklu a Višňovku stěhují za novým bydlením.

Podle informací magistrátu by práce na stavbě měly začít příští rok. Město projekt připravuje několik let, ale teď už na něj schválilo potřebné peníze. Mateřská škola Teplého je pro Duklu a Višňovku klíčová, jedná se o oblast, kde se hodně staví a kde město očekává příliv nových byvatel i v budoucnu. A jde o to, aby právě mladé rodiny, měly šanci svoje dítě do spádové školky umístit. 

Čtyři nové třídy za 111 milionů

Školka má kapacitu přes 100 dětí, díky přístavbě se čtyřmi novými třídami se rozšíří o dalších sto míst. Novinkou bude také to, že školka by pak měla přijímat i děti dvouleté.

„Třídy jsou koncipované včetně hraček, vybavení, nábytku tak, abychom tam mohli přijímat i mladší děti tří let. Ta cílová skupina je tedy od dvou let až po předškoláčky. Součástí přístavby je také navýšení stravovacího provozu,” potvrdil náměstek primátora Jakub Rychtecký (Žijeme Pardubice).

Mateřská škola také dostane zelenou střechu a fotovoltaické panely, přibudou u ní i nová místa pro parkování.

Přístavba by měla stát 111 milionů korun, dvě třetiny nákladů by ale měla pokrýt dotace. O ni chce město zažádat v prosinci a pak co nejrychleji vyhlásit výběroví řízení na dodavatele zakázky. Výstavba podle magistrátu začne příští rok, zabere asi 19 měsíců a hotová by měla být v roce 2025. Provoz stávající školy stavba neomezí. 

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související