Pardubická hala Dašická dostala spolehlivá chytrá světla a špičkovou palubovku

14. říjen 2022 14:28

Kraj vylepšil pardubickou sportovní halu při gymnáziu Dašická. Má už potřetí novou palubovku a taky osvětlení, které je výrazně úspornější a spolehlivější než staré a energeticky náročné výbojky. Změnu vítají nejen studenti, ale i vrcholoví basketbalisté a florbalisté, kteří hrají v hale ligové zápasy.

„Jsme rádi, protože ro nás sportovce jsou důležité i vlastnosti. Tady je palubovka, která je špičková, má veškeré mezinárodní certifikace a je hlavně šetrná i vůči hráčům z hlediska přenosu vibrací, ale i co st týká stability a ovládání míče,“ pochvaluje si manažer BK KVIS Pardubice Pavel Stara.

Když utkání přeruší tma

Změnila se ale ještě jedna podstatná věc. Na dřevěném klenutém stropě jsou nová svítidla a jde nejen o to, že jsou úspornější. „Předtím tam bylo výbojkové osvětlení, které občas při sportovních utkáních vypadlo. A znáte výbojky, to znamená, že musí dlouho chladnout a pak se dlouho zahřívají, takže se utkání muselo přerušit a rozhodně to nebylo nic příjemného,“ popisuje ředitel Gymnázia Dašická, které spravuje halu Luděk Burian.

Pardubičtí basketbalisté hrají proti chorvatskému týmu Škrljevo

Stará výbojková světla byla energeticky náročná. Za hodinu spotřebovala 35,5 kW, zatímco ta nová jsou asi o polovinu úspornější. „Při běžné tělesné výchově tam ještě víc šetříme, takže ta úspora by měla být výrazná,“ odhaduje ředitel.

Nové LED osvětlení v hale je možné ovládat i přes mobilní aplikaci a jeho životnost by měla být 100 tisíc hodin. Halu je možné osvětlovat v různých režimech na různých místech, dříve bylo nutné zapnout celou halu. Rekonstrukci haly zaplatil Pardubický kraj, veškeré práce stály 3,8 milionu korun.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související