Skleníkový experiment. Pardubičtí středoškoláci krmí saláty odpadem z bioplynky

4. říjen 2022 09:33

V areálu pardubického gymnázia Dašická vyrostl velký skleník. Jde o experimentální vědeckou laboratoř, kterou si z velké části od podlahy až po střechu postavili sami studenti. Na pár metrech čtverečních tak nyní testují svůj akvareaktor. Jde o technologii na využití zbytkového odpadu, který vzniká v bioplynových stanicích.

„To jsme si postavili prakticky sami, jenom jsme si nechali zavést elektriku do skleníku, a základy nám udělala firma, všechno ostatní jsme si udělali sami,“ říká student 4. ročníku Rudolf Mašek. V experimentální laboratoři pěstují studenti rostlinky salátu v tzv. hydroponické jednotce. Vedle potom stojí velký biologický filtr, jsou to dvě kádě plné vody a na hladině plují malé plastové součástky.

K přístrojům propojeným hadicemi a kabely přibude ještě malá bioplynová stanice. „Jakmile tady bude, tak tam si vytvoříme vlastní digestát, což je přepracovaná biomasa. Jakmile se ta siláž v bioplynce zpracuje, polovina biomasy se přepracuje v bioplyn a druhá polovina je ve formě digestátu.“

Věda mezi písemkami

Právě  odpad vznikající provozem bioplynové stanice bude pro studenty klíčový, v upravené formě ho chtějí požívat jako hnojivo. Studentská laboratoř fungující na zahradě gymnázia je společným projektem tří kamarádů, vedle Rudolfa Maška se na něm podílejí i studenti Dominik Mareše a Filip Dvořáček.

Dohromady se dali už na základní škole, dodává Filip. „Snažíme se do toho dávat většinu našeho volného času, ale někdy je hodně písemek, někdy málo. Když je čas, tak se snažíme tomu věnovat.

Studenti věří, že svůj stihnou dotáhnout do maturity. Zároveň doufají, že pro něj najdou další pokračovatele mezi mladšími studenty. Vznik studentské experimentální laboratoře podpořili asi dvěma sty tisíci korunami různí sponzoři.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související