Pardubická nemocnice rozšíří potrubní poštu do všech budov

15. září 2018 10:00

Pardubická nemocnice postupně rozšíří potrubní poštu do všech objektů, které má nebo postaví. Usnadňuje a urychluje přenos biologických vzorků nebo léků. Zatím má osm stanic v pěti budovách.

„Potrubní pošta je základním logistickým elementem každé moderní nemocnice,“ řekl Michálek. Nemocnice chystá výstavbu pavilonu centrálního urgentního příjmu s dokončením někdy v roce 2022, v té době by mohl být hotový i systém potrubní pošty v nemocničním areálu, uvedl náměstek.

Potrubní poštu má nemocnice od roku 2010, zatím je v budovách 26, 26a, 27, 17 a 4. Její středisko se nachází v suterénu pod kardiologií, kde se sbíhají všechny kapsle opatřené čipem. Odtud je počítačový rozdělovník vyšle na správné místo.

Za tři minuty přes nemocnici

„Nemáme počitadlo, ale řekl bych, že pošleme stovky patron denně. Přes celou nemocnici je to otázka tří minut, než dorazí na určené místo,“ řekl technik Ivo Valenta, který má potrubní poštu na starosti.

Spalovna v pardubické nemocnici dosluhuje, čeká ji zřejmě oprava

Krajská nemocnice Pardubice, multioborový pavilon

Spalovna nebezpečných odpadů v Pardubické krajské nemocnici se blíží ke konci životnosti. Provoz má povolený do roku 2019. Hejtmanství proto nechalo zpracovat studii a ta ukázala, že nejvýhodnější a nejlevnější bude ji opravit.

Vynález zavedený v druhé polovině 19. století pro přenos zpráv v metropolích funguje na principu stlačeného vzduchu dodnes, i když ho teď řídí počítače. Potrubí v Pardubicích má průměr 110 milimetrů, později nemocnice pořídí širší o průměru 160 milimetrů, aby pojalo větší pouzdra.

„Potrubní pošta umožňuje v kapsli dopravit především biologický materiál do jednotlivých laboratoří. Materiál je dopravován velmi rychle a spolehlivě, aniž by ho museli nosit sanitáři. Velmi nám šetří kapacitu zdravotnického personálu, kterého je nedostatek,“ řekl Michálek.

Na hematologii pěšky

Když nemocnice stavěla nový multioborový pavilon, opatřila už ho potrubní poštou. Například ze stanice na plicním oddělení mohou sestry poslat vzorky na biochemii a mikrobiologii. Systém odešle kapsli s žádankou a vzorkem, později ji vrací prázdnou pro další použití.

„Na hematologii sanitáři ještě musí chodit. Potrubní poštu používáme denně, největší nápor je ráno, ale vzorky odebíráme i během dne,“ řekla ČTK vrchní sestra Renata Valentová.

Ovládání zařízení je podle Valentové velmi snadné, na pár stisknutí tlačítek vybere cílové místo a potvrdí odeslání. Potrubní poštu má ještě nemocnice v Chrudimi, naopak Ústí nad Orlicí, Svitavách a Litomyšli ještě není.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související