Pardubické letiště má za sebou úspěšnou sezonu, odbavilo 123 tisíc cestujících

21. prosinec 2023 12:24

Na pardubické civilní letiště se v roce 2023 vrátili cestující. Po velkých ztrátách v době covidové pandemie se podle informací společnosti East Bohemian Airport, která se o tuto část provozu stará, letiště odbavilo nejvíc cestujících za posledních 5 let a příští rok čeká i další zvýšení počtu. A chystá i nové destinace, do kterých se z Pardubic nikdy nelétalo.

Prozatím letiště v letošním roce odbavilo 123 tisíc cestujících, je to přibližně o 65 procent víc než loni. A to bylo letos letiště až do května kvůli opravě dráhy zavřené. Z důvodu údržby pak podle tiskové mluvčí Márie Ministrové přišlo letiště o necelých 5 tisíc cestujících. Pro porovnání v roce 2020 to bylo 34 tisíc, v roce 2021 necelých 81 tisíc, v roce 2022 necelých 83 tisíc a v roce 2023 vidíme výrazný nárůst na 123 tisíc cestujících. Z toho jasně vyplývá, že covidová pandemie provoz letiště zásadně ovlivnila.

Pandemie se odrazila i do hospodaření. Nicméně příjmy společnosti EBA nepochází jen z odbavení cestujících. Největší zisky letiště má z prodeje leteckého paliva a pak také z různých poplatků, které musí letečtí zákazníci platit. Mezi ně patří třeba přibližovací, přistávací, parkovací nebo handlingové poplatky. Rok 2020 byla ztráta 42 milionů korun, letos budou čísla příznivější.

Co přinese nová sezóna?

V sezoně 2023 bylo celkem 12 charterových linek. V roce 2024 pak přibydou nové čtyři destinace. Už na konci dubna by měli první cestující odletět k moři do egyptské Hurghady. A na konci sezony, to znamená v říjnu a listopadu, to budou zase zájezdy na pobřeží Rudého moře, kde leží egyptské letovisko Marsa Alam a také do turecké Antalye.

Jinak nejširší výběr destinací čeká cestující v Řecku, Egyptě nebo Španělsku. Z řeckých ostrovů budou v nabídce Rhodos, Kréta, Kos a Korfu. Pokračovat budou přímé lety do letovisek v Bulharsku, Turecku, Tunisku a na španělskou Mallorcu. Cestovní kanceláře plánují odlety také na jih Itálie, konkrétně do Kalábrie.

autoři: Naďa Kubínková , pta
Spustit audio

Související