Ryanair bude z Pardubic létat do španělské Girony, chartery poletí do Černé Hory i Kalábrie

6. prosinec 2023 11:28

V příštím roce bude z pardubického letiště létat pravidelná linka do Girony v Katalánsku, leží asi 100 kilometrů od Barcelony. Lety bude provozovat irský dopravce Ryanair, který z Pardubic už léta do španělského Alicante.

Girona i Barcelona jsou na severovýchodním pobřeží Costa Brava. „Věřím, že nové spojení do atraktivní destinace bude úspěšné, a to z obou směrů a dojde ke zvýšení cestovního ruchu v Pardubickém kraji,“ uvedl Ivan Čech, ředitel společnosti East Bohemian Airport, která letiště provozuje.

Dopravce bude létat z Pardubic na Costa Bravu od dubna 2024 dvakrát týdně. Pravidelné spojení bude Ryanair zajišťovat vždy ve čtvrtek a neděli. „Dopravce to má označené jako Barceona-Girona, z Girony jezdí vysokorychlostní vlak, do Barcelony dojede za nějakých 30 minut," řekla manažerka rozvoje a marketingu Mária Ministrová.

Ryanair v Pardubicích provozoval linku do Londýna v letech 2017 až 2019, kterou zrušil. Pak začal létat s odstávkami do španělského Alicante, nyní tam létá celoročně.

Z Pardubic do Řecka, Egypta i Turecka

Charterový let
Charterový let je nepravidelný letecký spoj, který typicky objednávají cestovní kanceláře pro své klienty. Cestovní kancelář tak má pronajatou celou kapacitu letu.

U charterových letů Pardubické letiště bude v příští sezoně odbavovat čtyři nové destinace, do kterých se z Pardubic ještě nikdy nelétalo. Celkem nabídne 14 charterových dovolenkových míst v deseti zemích světa.

Na cestující čekají nová přímá spojení do Černé Hory, tureckého přístavního města Bodrum nebo italské Kalábrie. Mezi novinky se řadí i španělská Costa Dorada. Dovolené nabízejí společnosti Fischer a EXIM Tours, s kterými má letiště smlouvy.

Do dalších oblíbených destinací budou cestovní kanceláře navyšovat rotace a zvýší počet letů. I nadále bude hlavním dopravcem letecká společnost Smartwings. Cestující z východních Čech budou létat na palubách letadel Boeing 737, která pojmou až 189 cestujících.

Černá Hora, Kotor

„Příští rok se mohou klienti těšit na historicky nejdelší sezonu. První cestující budou moci k moři odletět již koncem dubna do egyptské Hurghady. I v říjnu a listopadu si budou moci cestující zakoupit zájezd na pobřeží Rudého moře, kde leží egyptské letovisko Marsa Alam a také do turecké Antalye,“ řekl Jelínek.

Rhodos, Kréta, Kos a další

Nejširší výběr destinací čeká cestující v Řecku, Egyptě nebo Španělsku. Z řeckých ostrovů budou v nabídce Rhodos, Kréta, Kos a Korfu. Pokračovat budou přímé lety do letovisek v Bulharsku, Turecku, Tunisku a na španělskou Mallorcu. Cestovní kanceláře plánují odlety také na jih Itálie, konkrétně do Kalábrie.

autoři: pta , ba | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související