Pardubické letiště se nadechlo. Loni přepravilo téměř 150 tisíc lidí

9. leden 2019 10:15

Pardubické letiště loni odbavilo 147 tisíc cestujících. Je to třetí nejlepší výsledek v historii a také víc než 60procentní nárůst oproti roku 2016.

Letiště v Pardubicích se v minulých letech potýkalo s velkým úbytkem cestujících, takže jsou aktuální čísla potěšující. Nejlepší co do počtu pasažérů byly roky 2013 a 2014, kdy odbavili 184 a 150 tisíc cestujících, ale hned v roce 2015 přišel razantní pokles.

Důvodem byl hlavně začátek války na východní Ukrajině a odliv ruské klientely.  V roce 2016 tak letiště přepravilo jen 31 tisíc lidí, což byl jeden z nejhorších výsledků vůbec.

Čísla ale mohla být ještě lepší. Pardubické letiště totiž bylo dva měsíce zavřené kvůli opravám ranveje a nic z něj nelétalo. Nebýt výluky, mohl prý být loňský rok vůbec nejlepší v 25leté historii civilního letectví v Pardubicích.

Nejčastější cíl: Londýn

Nejčastější destinací je Londýn, kam létá pravidelná linka společnosti Ryanair. Tento přepravce ze 147 tisíc cestujících jich přepravil asi 40 procent, řekla ředitelka společnosti EBA Hana Šmejkalová.

Havárie dopravního letadla v Pardubicích. Do cvičení se zapojily stovky záchranářů

Cvičení, které simulovalo havárii dopravního letadla bylo přímo na letištní ploše v Pardubicích

Na letiště v Pardubicích dnes spěchaly stovky záchranářů k nehodě dopravního letadla. Cvičení takového rozsahu na letišti ještě nebylo.

„Čtyřicet procent převezla letecká společnost Ryanair z destinací Stansted a Alicante, o druhé místo se podělily charterové lety se společností Travel Service a ruští dopravci, což byla převážně ruská letecká společnost Rossiya Airlines,“ dodala Šmejkalová. Ruští dopravci létají především do Petrohradu, Jekatěrinburgu, Samary, Ufy nebo Moskvy.

Letadla většinou létají téměř plná. Naplněnost u linek do Španělska byla přes devadesát procent a do Velké Británie kolem 85 procent. Letiště také v současnosti jedná s Ryanairem o zavedení další linky do Pardubic a také se snaží pro Pardubice získat dalšího přepravce.

autor: Josef Ženatý

Související