Pardubický kraj je na hranici chřipkové epidemie

2. únor 2018 20:00

Výskyt akutních respiračních chorob včetně chřipky dosáhl v Pardubickém kraji hranice epidemie.

Hygienici v regionu evidují 1593 nemocných na 100.000 obyvatel, nemocnost oproti minulému týdnu vzrostla téměř o třetinu. Nejvíce jsou postiženy okresy Chrudim a Ústí nad Orlicí, kde jsou hodnoty ještě výrazně vyšší, řekla ČTK vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Pardubicích Olga Hégrová.

"Nárůst byl vysoký, o 30 procent oproti minulému týdnu, a je vysoká nemocnost ve skupinách dětí," uvedla Hégrová.

Nemáte zimní kopřivku? Udělejte si test, zabere to deset minut

Ruce

V zimě kůže trpí chladem, je více suchá a podrážděná. Také se můžou zhoršit stávající kožní problémy, které v létě sluníčko většinou vylepší, zklidní. Zásadní je povrch pokožky chránit, zvláčňovat a promašťovat.

Některá zdravotnická zařízení v Pardubickém kraji již omezila návštěvy, což je případ Vysokomýtské nemocnice. od soboty bude uzavřena léčebna dlouhodobě nemocných Aeskulap v Červené Vodě na Orlickoústecku, od 5. února Hamzova odborná léčebna v Luži - Košumberku. Nemocnice Pardubického kraje zatím omezení návštěv zvažuje.

Podle Hégrové bude nemocnost ještě nejméně příští týden růst. Šíření chorob obvykle přerušují jarní prázdniny, ty jsou však v Pardubickém kraji až od 12. března.

Chřipková epidemie zasáhla celou Českou republiku. Nemocnost akutními respiračními infekcemi včetně chřipky činí 1722 nemocných na 100.000 obyvatel, což v porovnání s minulým týdnem představuje vzestup o 18,3 procenta.

zdroj: ČTK
Spustit audio