Pardubický kraj je připraven na distribuci ochranných pomůcek, chce vyrábět vlastní dezinfekce

14. březen 2020 15:37

Hejtman Martin Netolický svolal jednání Bezpečnostní rady Pardubického kraje. Ten  je ve spolupráci s obcemi s rozšířenou působností připraven distribuovat státem poskytnuté ochranné prostředky. Zároveň připravuje výrobu dezinfekčních prostředků. 

„V půl šesté ráno jsme obdrželi 2050 respirátorů kategorií FFP3 a FFP2. Z rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví jsou určené pouze pro infekční oddělení krajských nemocnic a zdravotnickou záchrannou službu. Nadále čekáme na plnohodnotnou zásilku ochranných pomůcek, mezi které samozřejmě nepatří jen respirátory, ale jsou zde také ochranné brýle nebo štíty, rukavice či pláště. Nemůžeme tak debatu zužovat pouze na respirátory,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že kraj v průběhu týdne připravil systém na distribuci potřeb jednotlivým skupinám zdravotnického personálu.

 Spolupráce kraje s většími obcemi

Celý systém spočívá ve spolupráci s 15 obcemi s rozšířenou působností. „Máme k dispozici tři sklady v Chrudimi, Litomyšli a Ústí nad Orlicí. Pod každý tento sklad spadá pět obcí s rozšířenou působností dle místní příslušnosti. Z těchto meziskladů si každá příslušná obec odveze stanovené množství ochranných pomůcek z celkového naskladněného počtu, a ten si odveze do svého obvodu, kde je následně budou vydávat jednotlivým poskytovatelům zdravotních služeb,“ vysvětlil hejtman a předseda Bezpečnostní rady Pardubického kraje Martin Netolický.

 Kdo má prioritu?

Na základě doporučení Ministerstva zdravotnictví ČR byla vytvořena kaskáda priorit s procentuálním přerozdělením jednotlivým kategoriím zdravotnického personálu. „Sedm procent dostane zdravotnická záchranná služba, 38 procent krajské, městské a soukromé nemocnice v akutní, následné péči a pobytových sociálních službách.

Ochranné pomůcky, které potřebuje Pardubický kraj

Dále 12,5 procenta získají praktičtí lékaři a praktičtí lékaři pro děti a dorost, 14 procent stomatologové, 21,5 procenta ambulantní specialisté a sedm procent lékárníci,“ vyjmenoval jednotlivé skupiny a počty pro přerozdělení hejtman Martin Netolický s tím, že je připravena tabulka, která ihned po zadání konkrétního počtu vypočítá, kolik prostředků ten či onen poskytovatel získá.

 Výroba vlastní dezinfekce

Kromě ochranných pomůcek řeší kraj také zajištění osobních dezinfekčních prostředků ve spolupráci s krajskou Střední průmyslovou školou chemickou v Pardubicích a Univerzitou Pardubice. „Jsme v kontaktu s panem ředitelem Ptáčkem, který avizoval možnosti výroby dezinfekce. V tuto chvíli řešíme jak suroviny, tak výrobní kapacity a nezbytné certifikace. Stejně tak jsme oslovili Fakultu chemicko-technologickou Univerzity Pardubice, které je po upřesnění detailů také připravena pomoci,“ řekl hejtman.

autor: nov | zdroj: Pardubický kraj
Spustit audio

Související