Hejtman Netolický: Kvůli koronaviru není potřeba aktivovat Těchonín

11. březen 2020

Pardubický kraj má prvního pacienta s pozitivním testem na koronavirus. U muže, který se vrátil z dovolené v Rakousku je průběh nemoci mírný. „Z tohoto důvodu zůstane pravděpodobně v domácím ošetřování, a pokud se něco podobného prokáže u jeho rodinných příslušníků, předpokládáme, že bude-li průběh opět mírný, tak zůstanou doma,“ říká k případu hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

V úterý se sešla také bezpečností rada Pardubického kraje, která měla za úkol poradit si s rozhodnutím předsednictva bezpečnostní rady státu a dalšími mimořádnými opatřeními ministerstva zdravotnictví. „Jde především o to, abychom zajistili veškeré veřejné služby, které má kraj na starosti ze zákona. Jedná se o dopravní obslužnost, v tomto případě přejdeme na tak zvaný prázdninový režim… jde také o zajištění urgentní péče v našich nemocnicích,“ vysvětlil hejtman.

Čtěte také

Na středu pak Pardubický kraj svolal jednání se starosty obcí s rozšířenou působností a tajemníky bezpečnostních rad. „Jedná se o představitele 15 největších sídel. S nimi budeme vytvářet distribuční systém na osobní ochranné pomůcky určené na základě centrálního přerozdělení pro zdravotníky a poskytovatele sociálních služeb. My dnes musíme tento systém nastavit, protože první zavážka podle informací z rána proběhne 13. března,“ říká Martin Netolický.

Školy zavřené, obchody ne

Opatření přijatá vládou se netýkají všech institucí, například nákupní centra zůstávají v provozu, zatímco ve školách se od středy neučí. „To souvisí s ním, že ti lidé jsou na malém prostoru a bezprostředně vedle sebe, můžou tak druhého nakazit jednoduše. Ale hlavně nemůže dojít k přerušení zásobování. Nebylo by dobré, aby došlo k uzavření obchodů, pak si dovedu představit velmi nepříjemné situace,“ v této pozici ale podle Netolického nejsme.

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický z ČSSD

Centrum biologické ochrany v Těchoníně stále není aktivní. „Je zřízené pro izolaci pro příjem pacientů se zvlášť nebezpečnými chorobami. Koronavirus takové nebezpečnosti rozhodně nedosahuje. Těchonín by byl aktivován ve chvíli, kdy by tady byla zvlášť závažná choroba, která by způsobovala ohrožení obyvatelstva. V tomto smyslu můžeme být v klidu,“ říká Netolický.

Jak dlouho?

„Dá se očekávat, že opatření vlády by mohla platit minimálně tento a příští týden. Ale vzhledem k tomu, že existují modelace počtu nakažených do budoucna, podle toho jak probíhala nákaza v jiných státech, tak se dá očekávat kulminace nejdříve příští týden. A proto očekávám, že ta opatření mohou platit až do konce března,“ předpokládá hejtman Pardubického kraje.

Jak čerpat ošetřovné

Jak mají postupovat rodiče dětí mladších 10 let v případě, že chtějí požádat o tzv. ošetřovné? „Když došlo k uzavření škol, rodiče kontaktovali své lékaře. V tomto případě se ale musí obrátit právě na školu, která vydává potvrzení,“ radí Netolický. Formulář je možné stáhnout třeba na stránkách ČSSZ.

Spustit audio

Související