Pardubický kraj vybuduje novou základnu záchranné služby v České Třebové

15. červenec 2023 10:20

Pardubický kraj vybuduje novou základnu zdravotnické záchranné služby v České Třebové. Bude stát při výjezdu z města směrem na Svitavy a Lanškroun u silnice I/14. Hejtmanství také rozšíří prostory záchranné služby v Hlinsku.

Počet výjezdů záchranářů v oblasti České Třebové se zvyšuje. Zatím je musí zajišťovat výjezdové skupiny z Ústí nad Orlicí, Litomyšle či Svitav. V České Třebové by měla vzniknout jednopodlažní budova se dvěma garážovými místy pro sanitky a jedním stáním pro speciální vůz, určený k nasazení při mimořádných událostech s větším množstvím zraněných.

Sklad zdravotnického materiálu i pneumatik

Čtěte také

„Současné základny prostorem pro takto velké vozidlo nedisponují, a proto chceme využít tento záměr k jeho vybudování,“ řekl hejtman Martin Netolický (3PK/ČSSD). „Kromě standardního zázemí zde plánujeme také regionální strategické skladové prostory, a to sklad zdravotnického materiálu a sklad pneumatik pro zásahová vozidla,“ doplnil hejtman. Náklady na stavbu kraj odhaduje na téměř 51 milionů korun. Stavět by se mohlo začít v průběhu roku 2025.

V Hlinsku vznikla v roce 2015 nová stanice záchranářů za 11 milionů z budovy bývalé veteriny u silnice I/34. Přestěhovali se do ní záchranáři z polikliniky v centru. Nyní kraj připravuje vybudování jednopodlažní přístavby nové garáže pro sanitní vozidla. Bude sloužit pro výjezd sanitek dvou posádek v 24hodinovém provozu. Práce by měly začít ještě letos, předpokládané náklady přesahují deset milionů korun.

Nová výjezdová budova záchranné služby v Seči

Kromě toho Pardubický kraj připravuje výstavbu nových základen v Litomyšli a Svitavách, kde již základny jsou. Podle dřívějších informací by měly stát celkem 157 milionů. Litomyšlská budova by měla být hotová na podzim příštího roku, svitavský objekt na jaře 2025.

Evropské dotace by měly pokrýt 85 procent nákladů. V Pardubickém kraji je 17 základen zdravotnické záchranné služby. Kraj postupně buduje typově stejné výjezdové stanice záchranné služby. Poslední zcela nová je od předloňska na Seči na Chrudimsku.

Spustit audio

Související