Nebojte se vjet do křižovatky na červenou, ať můžeme projet, apelují záchranáři

13. září 2019

Zdravotnická záchranná služba zajišťuje neodkladnou přednemocniční péči. Jezdí k úrazům, dopravním nehodám nebo náhlým onemocněním pacientů. Tísňová linka ZZS má v Česku číslo 155.

Záchranář a mluvčí Aleš Malý pracuje pro ZZS Pardubického kraje už 11 let. Během své práce se setkává s příběhy tragickými, ale i těmi, které šťastně končí. Podle jeho slov je při volání sanitky nejdůležitější zachovat klid a pozorně poslouchat dispečera na telefonu.

Aby záchranka přijela co nejdříve, musí být naše volání stručné, jasné a srozumitelné. „V první řadě nahlaste, kde se nacházíte a pokud možno co nejpřesněji lokalizujte místo. Každá situace má své specifikum. Pokud jste ve městě, dispečerovi můžete říct číslo, které je na nejbližším sloupu veřejného osvětlení.  Pokud jste někde na silnici, vybavte si, kterou vesnicí jste projížděli a jak asi daleko za ní můžete být,“ říká Malý. Ztraceným houbařům se určitě hodí mobilní aplikace Záchranka.

Suchý popis pacienta a volné ruce

Dalším krokem pro záchranu lidského života je popsat zdravotní stav pacienta. Vyvarujte se jakýchkoliv diagnóz, které mohou být pro zdravotníky matoucí. Operátor svými návodnými otázkami dokáže zachraňujícího navést ke správnému podání první pomoci. V této situaci potřebujete obě ruce, takže použijte funkci hlasitého odposlechu handsfree. Pokud jste se do telefonu operátorovi zapomněli představit, nevadí, popis stavu pacienta je mnohem cennější informace.

Zajistěte záchranářům volný přístup

Máte-li domácí mazlíčky na volno, zabezpečte je. Lékaři mají na uniformách různé pachy, včetně těch, se kterými může mít právě vaše zvíře nedobré zkušenosti a kvůli tomu na posádku ZZS může zaútočit.

„Lékaři se často také nedostanou přes zamčené dveře a potom musí volat policii a hasiče. Pokud člověk například upadne do bezvědomí, může to mít bohužel fatální důsledky. Jestli je na zvonku jiné jméno než to, kterým jste se do telefonu představovali, sdělte dispečinku i jméno napsané na zvonku,“ připomíná Aleš Malý.

Naučte se používat zpětná zrcátka

Při výjezdu jde opravdu o každou minutu. Aby se záchranáři na místo dostali co nejrychleji, chce to hladký průběh a volnou cestu. „Stále se setkáváme s řidiči, kteří zmatkují a nesledují provoz kolem sebe ani za sebou. Telefonují za jízdy, dámy se ve zpětném zrcátku líčí, je toho spousta. Slyšíte-li houkající vozidlo, vždy si raději stáhněte okénko, ať rozeznáte, z jakého směru jede. Po té se uhněte na stranu a zapněte výstražná světla. Pokud stojíte před křižovatkou na semaforech, umožněte sanitce, která stojí za vámi průjezd tak, že se opatrně rozhlédnete a vjedete pomalu do křižovatky i za cenu, že svítí červená.

Číslo 112 má své výhody i nevýhody. A jak posupovat, když vám ZZS odvezla do nemocnice příbuzného? Poslechněte si ze záznamu.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související