Pardubický most Pavla Wonky potřebuje opravu, nebezpečný ale není

12. prosinec 2017 09:05

Wonkův most v Pardubicích zatím není nutné uzavírat. Jedno z devatenácti podpěrných lan sice není v pořádku, podle testů odborné firmy ale není potřeba omezovat provoz.

Hejtman Martin Netolický (ČSSD) řekl, že opravy konstrukce uvnitř mostu udělají asi příští rok: „Most je prozatím z hlediska provozu bezpečný, nehrozí tam žádný pád nebo něco podobného.“

V mostu Pavla Wonky v Pardubicích objevili silničáři při kontrole trhlinu

Uzavřený Wonkův most v Pardubicích

Nejfrekventovanější most v Pardubicích čeká oprava. Ačkoli generální rekonstrukce mostu Pavla Wonky byla před deseti roky, našli na něm silničáři poměrně velkou závadu a teď zjišťují, jestli bude potřeba úsek zavřít nebo zda půjde problém vyřešit jen při částečném omezení.

„Díky mostařům kontrolujeme stav jednotlivých konstrukcí, a to nejenom nejen Wonkova mostu, ale všech mostů v Pardubickém kraji, aby nedošlo k něčemu podobnému jako v Praze,“ dodal Netolický.

„V průběhu roku byla provedena důkladná kontrola mostu, která odhalila problém s napětím v jednom z devatenácti podpěrných lan. Všechna zbývající lana jsou v naprostém pořádku. V současné době probíhají další kontroly a testování, abychom zjistili, jaká je při výpadku jednoho lana únosnost mostu,“ uvedl Ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec.

Podle hejtmana Netolického budou další informace známé na začátku příštího roku.

Spustit audio