Pardubičtí senioři budou od září cestovat městskou hromadnou dopravou zdarma

25. červenec 2018 09:51

Senioři v Pardubicích od září ušetří za městskou hromadnou dopravu. Tarifní změny se týkají seniorů starších 70 let, kteří mají trvalé bydliště na území statutárního města Pardubice.

Celoroční jízdné je nyní pro všechny seniory za 830 korun, lidé nad 70 let mají slevu, platí 430 korun a zbytek za ně doplácí radnice z rozpočtu. Dotace se od 1. září zvýší na 800 korun.

Za podání žádosti o dotaci zaplatí administrativní poplatek 30 korun. Ti, kteří dosud kartu nemají a budou ji chtít, zaplatí poplatek za její vystavení.

Některé ohlasy ze sociálních sítí

Město na zlevněné jízdné dosud doplácelo tři miliony ročně, nyní radnice počítá s tím, že je cestování seniorů bude stát maximálně devět milionů ročně. Město předpokládá, že službu využije víc než 11 tisíc seniorů, což je víc, než doteď.

Bezplatné jízdné i pro dárce krve

Radnice očekává, že zájem o cestování městskou hromadnou dopravou ze strany starších cestujících ještě vzroste, a to je vlastně i cíl této úpravy a potvrdil to náměstek primátora Jakub Rychtecký z ČSSD.

Pardubičtí senioři můžou od dneška žádat o průkaz na senior taxi

Auto nízkonákladové taxislužby v Pardubicích

Úředníci pardubické radnice už dnes začínají vydávat speciální průkazy na senior taxi. To začne po městě jezdit v červnu a bude sloužit lidem nad 70 let a handicapovaným. Radnice už vybrala společnost, která bude službu zajišťovat dvěma označenými auty, a to od šesti ráno do půlnoci.

„Doprava v Pardubicích je poměrně problém a my jsme přesvědčeni že musíme motivovat obyvatele k tomu, aby více využívali MHD a toto je další krok, jak lidi do městské hromadné dopravy přitáhnout.“

Bezplatné jízdné budou mít nově i držitelé Zlaté medaile Prof. MUDr. Jana Janského, držitelé Zlatého kříže Českého červeného kříže 1., 2. a 3. třídy a držitelé plakety Českého červeného kříže Dar krve - dar života.

Dopravní podnik držiteli nahraje na Pardubickou kartu bezplatný tarif na základě předložení potvrzení o odběrech příslušnou transfúzní stanicí a po předložení dokladu totožnosti.

Spustit audio