Pardubičtí školáci dostanou nové laboratoře za čtvrt miliardy

28. březen 2018 07:15

Pardubičtí školáci si budou moct v budoucnu víc užívat výuku chemie, fyziky i ručních prací. Školy čeká nevídaná proměna. Dostanou nové odborné učebny a taky moderní pomůcky. Do pěti let je město chce mít na všech základních školách. Půjde na to skoro čtvrt miliardy korun.

Město zatím vybralo osm základních škol, v té první vlně to bude ZŠ Bratranců Veverkových, ZŠ Závodu Míru, ZŠ npor. Eliáše, ZŠ v Ohrazenicích, ZŠ Družstevní, ZŠ Spořilov, ZŠ Studánka a ZŠ Staňkova. To je polovina pardubických škol. Smlouvy o dílo s vítěznými firmami jsou podle magistrátu podepsané a stavební práce jsou na spadnutí, začít by mohly už na přelomu dubna a května.

Mikroskopy i interaktivní tabule

Změny budou opravdu vidět a budou důkladné. Jak řekl ředitel základní školy Bratranců Veverkových Leoš Šebela, dělníci budou vystěhovávat starý nábytek, předělávat rozvody a někdy i bourat příčky, učebny chemie a fyziky pak např. dostanou nové digestoře, mikroskopy, chemické stojany a mnoho dalších pomůcek.

Do školy na povel! Vojáci přijmou jen jednoho z pěti

Studenti třetí čety druhého ročníku trénují na střelnici hod granátem na cíl

Na Vojenskou střední školu v Moravské Třebové se ročně hlásí stovky dětí. Je totiž jediná svého druhu v Česku, dokonce i v rámci visegrádské čtyřky. A svoje studenty si pečlivě vybírá.

Ze školní dílny na pracovní vyučování pak zmizí třeba staré původní ponky a místo nich budou nové včetně stavebnic a pracovních nástrojů. Na základní škole Studánka pak do takové dílny nechají namontovat i interaktivní tabuli, aby děti mohly sledovat pracovní postupy na videích.

Stavební práce budou za plného provozu škol, komplikace očekává třeba ředitel ZŠ Studánka Filip Patlevič. Škola je plná dětí a volné třídy nemá. Žáci tak budou muset výuku odborného předmětu absolvovat jinde, třeba v přednáškové místnosti nebo možná i v tělocvičně, když na to přijde.

Zhruba sto milionů pokryje evropská dotace, dalších sto milionů bude muset najít město v rozpočtu. Nebude to ale najednou, opravy odborných učeben jsou navržené po etapách, ta letošní první a potrvá do konce prázdnin a další jsou v plánu na příští léta.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio