Pardubičtí strážníci letos rozdali desítky pokut za odhození nedopalku

20. březen 2018 11:20

Strážníci v Pardubicích letos dali už 33 lidem pokutu za odhození nedopalku cigarety na zem. Loni za půl roku přitom řešili jen 11 takových přestupků. Nejčastěji kuřáci porušují dodržování veřejného pořádku v centru města a u nádraží.

Jan Halda z městské policie řekl, že někdy je těžké lidem dokázat, že nedopalek patřil právě jim: „Kuřáků je spousta a strážník nemůže být všude, ale snažíme se. V rámci správního řízení, které strážník vede na místě, a v rámci dokazování se mu to velmi často daří. Když už si toho skutku všimne, tak ho dořešit.“

Vajglovník sbírá v Pardubicích nedopalky. Kuřáci jich denně zahodí tisíce

Nedopalků jsou v okolí každé autobusové zastávky stovky

Je to zakázané, ale někteří kuřáci si přesto zapálí v přístřešku autobusové zastávky a doufají, že si jich strážníci s pokutovým blokem nevšimnou. Větší problém než samotné kouření jsou pro město nedopalky. Lidé je odhazují na zem a třeba v Pardubicích se na jejich úklid musel speciálně zaměřit jeden pracovník.

V loňském roce z celkem 11 událostí strážníci 7 přestupků vyřešili na místě, kdy uložili v průměru pokutu 300 Kč. U tří případů se přestupek nepotvrdil a jednou museli přivolaní strážníci navíc hasit odpadkový koš, který od nedopalku začal doutnat.

Právě dnes se městská policie zaměřuje v ulicích Pardubic na kouření na zakázaných místech, kterými jsou například autobusové zastávky, čekárny, vozy MHD, zdravotnická zařízení, letiště nebo školy. Od poloviny loňského roku takových přestupků strážníci řešili zhruba desítku. V jednom případě, v listopadu 2017, dokonce sáhnuli k nejvyšší možné sankci 5000 Kč.

Spustit audio