Pardubičtí strážníci před Dušičkami hlídají zloděje, stánkaře i dopravu

27. říjen 2023 07:20

Víkend před dnem památky zesnulých strážníci očekávají velkou návštěvnost pardubických hřbitovů. O víkendu plánují, že tam budou koordinovat dopravu. Zároveň tam častěji chodí pěší i koňské hlídky jako prevence před krádežemi.

„Apelujeme na všechny řidiče, ať využijí velké odstavné parkoviště v Masarykových kasárnách. Hlídky budou dohlížet na dopravní provoz, na parkování i na stánkaře, jestli dodržují prodejní řád,“ řekla mluvčí pardubické městské policie Lucie Klementová. Přímo před hřbitovem je menší parkoviště a všichni přijíždějící se tam nevejdou.

Začal dušičkový ruch

Dlouho před Dušičkami je před centrálním hřbitovem umístěná tržnice s věnci, květinami či svíčkami. Prodejci musí mít označenou provozovnu se jménem odpovědné osoby, věci musí mít rozložené na komunikaci a nesmí parkovat na trávníku.

Jízdní hlídky kontrolují před Dušičkami v Pardubicích prodejce a mají působit preventivně na zloděje výzdoby

Strážníci v době Dušiček chodí na centrální hřbitov, do Pardubiček, Svítkova a Lánů na Důlku. Posílají tam i hlídky psovodů a jízdní policii. Strážníci na koních budí větší respekt a mají daleko lepší rozhled. „Ztrácí se výzdoba poměrně ve velkém, dekorace a lucerničky. V minulosti jsme pár pachatelů zadrželi, jeden si ukrýval lup nedaleko hřbitova ve křoví v igelitové tašce. Určitě to dělají za účelem dalšího prodeje,“ řekla Klementová.

Letošní podzim je hodně teplý, a tak jsou hřbitovy zelené a listí je většinou ještě na stromech. „Počasí je letos nestandardní. Jenom teď hrabeme menší hromady, ne tak velké jako v minulých letech. Musíme uklidit hřbitovy tak jako tak,“ řekla vedoucí správy městský hřbitovů Monika Jelínková.

Lopatky s sebou

Práci zaměstnancům technických služeb na hřbitovech ztěžují nájemci hrobových míst, za hroby nechávají lopatky, hrabičky, květináče, misky, což tam nechávat nesmějí. „Jsou to věci, které kolegům překáží, nemohou tam uklízet. Nájemce má pronajaté hrobové místo, všechno okolo máme udržovat my. V momentě, když to lidé zaplevelí svými věcmi, tak nám to velmi ztěžuje práci,“ řekla mluvčí Služeb města Pardubice Klára Sýkorová.

V Pardubicích je sedm hřbitovů, dohromady je na nich 15 000 hrobových míst. Na centrálním hřbitově, který má rozlohu 6,2 hektaru, je krematorium, budova letos slaví 100 let existence. Pietní místo slouží k ukládání zemřelých od začátku 16. století.

autoři: pta , ba | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související