Parkování v Pardubické nemocnici bude ještě složitější. Ubydou další místa

16. květen 2022 08:10

Jet do nemocnice v Pardubicích autem, začíná být čím dál komplikovanější. Stavba centrálního urgentního příjmu v samém středu areálu totiž značně omezila počet parkovacích míst. Zábor prostranství se navíc ještě rozšíří a stání tak bude ještě méně.

Zaparkovat v areálu pardubické krajské nemocnice nikdy nebylo úplně snadné. Ale teď se sešlo několik akcí zároveň, které situaci ještě zhoršily. Kvůli stavebním pracím v areálu bývalé Tesly se nedá parkovat v ulici Východní, která je za nadjezdem podél kolejí směrem na Slovany, to je sice mimo areál nemocnice, řidiči ji k parkování často využívali. A pak samozřejmě stavba centrálního urgentního příjmu - ta zabrala například místa před neurologií nebo parkoviště na místě bývalé dětské chirurgie.

V červnu ubydou další místa

Stavební zábor se má ale ještě zvětšit, stavbaři totiž potřebují i plochu náměstíčka hned za hlavní branou z ulice Kyjevská. „Začátkem května došlo v souvislosti se stavbou centrálního urgentního příjmu k rozšíření záboru stavby. Tím se dočasně zrušila všechna parkovací místa s výjimkou dvou míst pro ZTP pro lékárnu. Na přelomu května a června se potom zábor rozšíří až do těsné blízkosti hlavního vjezdu,“ vysvětlila mluvčí krajských nemocnic Kateřina Semrádová.

V nemocnici v Pardubicích je málo parkovacích míst. V tomto prostoru by měl vzniknout nový parkovací dům

To bude zároveň znamenat, že bude uzavřený i hlavní vjezd do nemocnice z Kyjevské, a řidiči budou muset využívat jen spodní vrátnici, tedy tu u železnice. Toto omezení by mělo trvat to září, celý urgentní příjem má být hotový do konce příštího roku.

V nemocnici je teď k dispozici také jedno provizorní parkoviště. Je to v jižní části areálu u heliportu, kde nemocnice udělala stání pro víc než 40 vozidel. Částečně to sice pomohlo situaci zlepšit, ale i tak je doprava v areálu složitá a parkovacích míst nedostatek.

Situaci alespoň částečně zlepšilo provizorní parkoviště u heliportu

I nemocnice nabádá pacienty, aby volili jinou formu dopravy a vozem nejezdili. Nicméně pokud už řidiči do areálu nemocnice zajedou, měli by být maximálně pozorní a sledovat značení. Nedávno se totiž změnila organizace dopravy a některé vozovky jsou nově jednosměrné, případně úplně zavřené. Takže by lidé neměli jezdit po paměti, ale pozorně sledovat značky.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související