V Pardubické nemocnici začala stavba nového pavilonu centrálního urgentního příjmu

6. květen 2021 13:49

Schváleno, podepsáno, staveniště předáno - tak by se dal popsat začátek nejdražší stavební akce v historii Pardubického kraje. V tomto týdnu oficiálně začala stavba centrálního urgentního příjmu v Pardubické nemocnici. Stavba za víc než 1,5 miliardy korun má být hotová v roce 2023.

„Pro Pardubický kraj a krajskou samosprávu je to vyvrcholení de facto pětiletých příprav mimořádně rozsáhlého projektu přestavby krajské nemocnice,“ říká hejtman Martin Netolický z uskupení 3PK. Stavbou centrálního urgentního příjmu se podle něj zvýší kvalita péče i komfort pro zaměstnance a pacienty.

„My jsme doposud opravovali a upravovali jednotlivé objekty, postavil se multioborový pavilon, postavila se nová psychiatrie a tentokrát stavíme nové jádro nemocnice s urgentními obory,“ říká hejtman.

ARO, chirurgie, heliport

Nový pavilon by měl být hotový do konce roku 2023. Jaká oddělení se pak do něj přestěhují, přibližuje mluvčí nemocnic Kateřina Semrádová. „V osmipodlažní budově urgentního příjmu se budou nacházet například lůžka ARO a JIP, chirurgické obory jako jsou chirurgie, dětská nebo cévní chirurgie či neurochirurgie. Dále potom ortopedie, traumatologie, kardiologie.“

Chybět nebudou ani operační sály. V přízemí bude akutní příjem emergency, vyšetřovny a ambulance a na střeše budovy heliport.

S cenou přes 1,5 miliardy korun bude centrální urgentní příjem největší investiční akcí, jakou Pardubický kraj za více než 20 let své existence realizuje. „Pardubický kraj dal určité limity, že tato stavba se musí vejít do dvou miliard korun, protože náš krajský rozpočet by si zdaleka ani nemohl více dovolit. V této chvíli jsme se dostali na částku 1,65 miliardy korun, čili ta stavba je opravdu rozsáhlá a k tomu ještě za půl miliardy bude následně pořízeno vybavení,“ vysvětlil Netolický.

Budova centrálního urgentního příjmu vznikne vlevo od hlavního vstupu do areálu nemocnice v místech, kde bývala dětská chirurgie. Zbourat ale bude ještě potřeba torzo starého komína a také budovu č.15, kde jsou informace a kantýny.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související