Nadjezd u Pardubické nemocnice je opravený. V pátek se na něj vrátí doprava

14. duben 2022

Oprava nadjezdu Kyjevská v Pardubicích skončila, po dnešní kolaudaci bude zítra most otevřený pro veškerou dopravu včetně MHD. Práce začaly před víc než rokem, nadjezd byl v havarijním stavu, odpadávaly z něj římsy a při rekonstrukci se objevily další velké závady, které stavebníky na několik měsíců zdržely.

Kvůli rekonstrukci museli řidiči jezdit objížďkami, což byl problém především pro pacienty přilehlé nemocnice. A sanitky vozily pacienty provizorně přes dřevěný most na Vinici, který je běžně určený jen pro pěší. A například pro dopravní podnik to znamenalo tisíce kilometrů ujetých navíc po objízdných trasách.

Čtěte také

„Složité to bylo v tom, že objízdná trasa byla pro cestující velmi zdlouhavá, pro naše spoje městské hromadné dopravy také. My jsme najezdili za dobu rekonstrukce téměř 300 tisíc kilometrů,“ vypočítává ředitel pardubického dopravního podniku Tomáš Pelikán.

„Já jsem velmi spokojen. Někdy v roce 2015, 2016 začal tento most mít vážné statické problémy, začaly zajišťovací práce a v roce 2017 jsme zahájili vlastní projekční práce,“ pochvaluje si primátor Pardubic Martin Charvát (ANO) přímo uprostřed opraveného mostu.

Opravu provázelo množství problémů. V mostě se našly azbestové desky, o kterých nikdo nevěděl, jeden pilíř bylo potřeba zcela vyměnit a to vše práce prodloužilo o více než 4 měsíce. „Pro mě největší překvapení byl ten mostní pilíř, který se za provozu uprostřed trati musel ubourávat, bylo to velmi náročné,“ vysvětluje primátor, který doufá, že si doprava v Pardubicích po otevření mostu oddechne.

Kruhový objezd a sjezdy na rychlodráhu

Laik při pohledu na opravený most vidí především nový povrch, svodidla a průhledné zábrany. „Předmětem stavby byla hlavně sanace nosné části mostu a jeho rozšíření na budoucí sjezdy na rychlodráhu a do areálu bývalé Tesly. Jedno trojpolí mostu je úplně nové, na ostatních částech byla sanace a výměna ložisek," řekl ČTK stavební dozor Libor Matoušek.

Nadjezd je v prostřední části rozšířený. V těchto místech se v budoucnu napojí ramena, která most propojí s rychlodráhou

Na nadjezdu bude výhledově kruhový objezd, na který budou navazovat zmíněné sjezdy. V mostu už jsou zabudované ocelové prvky, na které stavební firma napojí jednotlivá ramena směrem dolů. Proto je prostřední část mostu rozšířená. Nájezdy a sjezdy začne teď podle primátora město teprve projektovat.

Náklady na modernizaci mostu postupně stoupaly, původní odhady byly kolem 50 milionů korun, poději 200 milionů korun. Výsledná částka je 265 milionů korun, z toho však město dostane ze Státního fondu dopravní infrastruktury 217 milionů korun.

První auta, autobusy a trolejbusy projedou po nadjezdu Kyjevská v pátek 15. dubna ráno.

autoři: Drahomíra Bačkorová , Honza Ptáček | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související