Pečovatelská služba: pomocná ruka ve stáří

17. duben 2015

Říká se, že stárneme skokově. Ještě včera jsme zvládli spoustu věcí a dnes už cítíme, jak na nás doléhají léta a únava. A co teprve ve vysokém věku, kdy se připojí řada zdravotních problémů.

Nejhorší je, když nás náš stav vyřadí ze společnosti a zůstaneme sami. Nebo když se nedokážeme sami o sebe postarat. Naštěstí existuje spousta organizací, které se rozhodly dokázat, že překážky se dají zvládnout a i pokročilé stáří může být radostné. V Radioporadně jsme si o tom povídali s Hanou Kačírkovou z pečovatelské služby Hewer.

Co je to osobní asistence?

Je to vaše pravá ruka. Pomůže s běžnými věcmi, jako je oblékání nebo koupání. Dojde na nákup, postará se o domácnost. Doprovodí vás k lékaři. A co je nejdůležitější, popovídá si s vámi. Právě pocit samoty bývá ve stáří naléhavý.

„Asistenti mají zkušenost se seniory, kteří mají sníženou schopnost pohybu, ale i lidí trpících Alzheimerovou chorobou. Není výjimkou asistence u klientů trpících diabetem, artrózou nebo po mrtvici," vysvětluje Hana Kačírková.

Pokud ještě spoustu věcí zvládnete sami, postačí za tím pečovatelská služba. Můžete si nechat přivéz oběd, požádat o drobný úklid.

„Často si neumíme říct o pomoc. Celý život jsme zvyklí, že všechno zvládneme sami. Najednou nastane situace, kdy už to nejde. Váháme, jestli někoho oslovit. Člověk se často za svou nemohoucnost stydí," říká Hana Kačírková. Pečovatelská služba Hewer má v současné době má ve své péči šedesátku klientů. Aby obě strany byly spokojené, je důležitý první pohovor. Ten ukáže, s čím je třeba pomoct.

Klient pečovatelské služby

„Na začátku se důkladně s klientem popovídáme a podíváme se na prostředí, kde žije a co reálně zvládá. Situace je totiž často jiná, než ji klient popisuje. Je dobré, když je přítomna širší rodina vyslechla si veškeré informace," vysvětluje Hana Kačírková.

Někdo nepotřebuje ani tak pomoci s domácností, jak spíš si s někým popovídat nebo vyjít na procházku. Pečovatel umí naslouchat, je trpělivý a trochu funguje i jako psycholog. Dobré rady a podporu mnohdy potřebuje i samotná klientova rodina. Starat se o nemocné je totiž psychicky náročné. V tomto případě má slovo cenu zlata.

autor: PRO
Spustit audio