Pekárna v Bohousové je cenná (i když nepeče)

13. říjen 2014

Bývalá pekárna v Bohousové, malé obci na Orlickoústecku, je součástí areálu mlýna čp. 45. I když tu už žádné čerstvé housky nebo voňavý chléb nekoupíte, z technického i historického hlediska je pekárna velice zajímavá.

Mlýn v Bohousové má dlouhou tradici. Jeho moderní dějiny ale začal psát rok 1923, kdy mlýn na polosamotě, na toku řeky Divoká Orlice, koupil Josef Kohout. V areálu mlel nejen obilí, ale také choval dobytek, na pile řezal dřevo a vyráběl si vlastní energii. Josef Kohout ve mlýně zřídil také pekárnu.

Oproti jiným se tak trochu lišila, a to hlavně svým provozem. Chleba se tu totiž pekl už odpoledne a večer nakládal na vlaku. Odebírala ho Nádražní společnost a bohousovské pečivo putovalo do Liberce, Frýdlantu a Raspenavy. Chléb si ale také kupovaly hospodyně z Bohousové, musely si ale pro něj do mlýna přijít.

Areál mlýna už přes devadesát let vlastní rodina Kohoutova a stále v něm hospodaří. Snad proto se také zachovalo původní vybavení, včetně mlýnského zařízení, turbínového domku a zmiňovaná pekárna. Dnes už v ní nikdo nepeče, slouží jako dílna pro opravy pil.

Pekárna Bohousová

Pece vychladly, ale zůstaly

Původní pekárenské vybavení ale zůstalo. Například konzole, která držela elektromotor, pohánějící mísičky těsta. Srdcem pekárny ale byly dvě chlebové pece s přímým vytápěním. Dřevo se do nich vkládalo a žhavé pak rozmisťovalo přímo ve vnitřním pečícím prostoru.

Chlebové pece mají dobře zachovaná litinová dvířka i původní kachličkové obložení, v nezměněné podobě zůstal také systém odvětrávání. Přestože areál Kohoutova mlýna v Bohousové už nevoní čerstvým pečivem, stále se v něm pracuje a žije. Kohoutovi provozují pilu a také a vodní elektrárnu.

autoři: jsl , BRA
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka