Pergola může sloužit jako místo odpočinku i jako zahradní kancelář

28. duben 2023

Pergoly s hliníkovou konstrukcí nabízí díky svým doplňkům komfort, který využijete nejen při odpočinku za horkého slunečního dne. Díky mnoha doplňkům mohou sloužit i jako příjemné místo pro váš home office. Tentokrát nikoliv v obýváku, ale na vaší zahradě.

Možná jste si zvykli pracovat více z domova a láká vás spojit práci s pobytem v přírodě. Pokud si během velikonočních svátků užíváte pobyt na zahradě, můžete si ji přizpůsobit tak, abyste si na ní udělali zahradní kancelář. Je ale nutné pořídit si dostatečné sluneční zastínění i ochranu proti povětrnostním vlivům. To vám zajistí některé typy hliníkových pergol. 

Soutěžte o zahradní traktůrek Vari RL 120H v hodnotě 100 000 Kč!

Slunečník, nebo pergola?

Slunečník je sice praktický a skladný a můžete ho jistě často využívat, větší komfort vám ale zajistí pergola. Pergolu byste měli vybírat podle toho, k jakému účelu ji pořizujete a na jak dlouho. Pergoly spíše lehčí konstrukce jsou oblíbené v jižních částech Evropy, kde je také stálejší slunné počasí a většinou bezvětří. Tyto pergoly ale díky povětrnostním vlivům vydrží pouze několik sezon.

Pokud chcete pergolu umístit na zahradu dlouhodobě, myslete na to, že v našich středoevropských podmínkách je nutné počítat s povětrnostními výkyvy, silným větrem nebo sněhem. Kvalitní pevné hliníkové konstrukce jsou zárukou dlouhodobosti. Ovšem to se samozřejmě odráží většinou i na jejich ceně. Při nákupu pergoly se proto rozhodně vyplatí nevybírat podle ceny a fotografie z tepla domova, ale zajít přímo k prodejci do vzorkovny a na danou pergolu se podívat osobně. Ověřte si pevnost materiálu i nejrůznější moderní doplňky, které si můžete pro zajištění komfortu dopřát. 

Kvalitní hliníkové zastínění pergoly v detailu

Zastínění ze všech stran

Pevné hliníkové pergoly jsou bezúdržbové a mohou na vaší zahradě vydržet několik desetiletí. Ty kvalitnější mají například na střeše nastavitelné stínicí lamely. Mezerami pak bude cirkulovat vzduch, který vás osvěží a nepocítíte tak horko. Důležité je při stavbě pergoly dobře zvolit světové strany, aby se lamely pohybovaly přesně tak, jak je potřeba zastínit slunce. Nastavit lamely pak můžete velmi pohodlně pomocí dálkového elektrického ovládání. Každá z lamel má odvodovou drážku, která svádí dešťovou vodu z lamel do žlábku kolem obvodového profilu konstrukce a dále pak do odvodových trubek ve stojnách pergoly, kudy voda odtéká. Při běžném dešti se proto nemusíte bát, že zmoknete vy nebo váš počítač.

Lamely stíní vnitřek pergoly především během poledne nebo v době, kde je slunce na svém vrcholu. Pro ochranu před sluncem za pozdního odpoledne, především ze západní strany, je možné pergolu ze strany vyplnit stěnou. Pro chladnější dny můžete využít i stěnu skleněnou, která ochrání před větrem a nepřízní počasí. Pro zastínění za parného dne postačí venkovní screenová textilní roleta se speciálního stínicího materiálu, který nepropustí teplo a přitom jím částečně prochází světlo. Uvnitř vám pak bude příjemně i za parných slunečních dní.

Spustit audio